Следвайте ни

Монасите: Да изправим чудотворните икони срещу напастта

viber icon

Игумени, монаси, монахини и свещеници от 12 български манастира излязоха с призив да бъдат организирани общи молебени и литийни шествия с изнасяне на свети икони и мощи.

Духовниците вярват, че подобни стъпки ще доведат до чудо и така ще бъде прекратена войнстващата в цял свят епидемия от коронавирус.

Монасите привеждат исторически факти, които доказват, че молебените пред чудотворни икони и литийните шествия с реликвите са спасявали през вековете градове и държави от връхлетялото ги бедствие. 

"Дори и безбожният диктатор Сталин бил принуден през 1941 г. да отвори 20 000 храма в СССР, когато му било възвестено видението на Ливанския митрополит Илия, че Русия ще бъде спасена, само ако се отворят храмовете и семинариите и се правят шествия с чудотворната Казанска икона на Богоматер. Лично маршал Жуков обиколил със самолет обсадената Москва, носейки иконата на борда. Веднага немците започнали да бягат в панически ужас, изоставяйки техниката и оръжията си. Иконата била носена пред войските по целия път на освободителната война от Сталинград до Берлин", пишат в своето отворено писмо българските духовници. То е адресирано до "страдащия български народ.

"Единственият начин да оцелеем физически и духовно е да се обърнем отново към Създателя си, Когото изоставихме. Сега текат дните на Великия Пост. Нека в това време на покаяние, ние православните християни преосмислим отношенията си към Бога и ближния и се постараем чрез лекарствата на изповедта и светото причастие, на църковните тайнства, на съвместните молитви, придружени от дела на милосърдие и любов към ближния, да излекуваме душите си от епидемията на греха. Защото покаяние означава пълна ликвидация на греха. Тогава, по силата на духовните закони, ще победим и болестите.

От хилядолетия насам могочислени са случаите на прекратяване епидемии и бедствия, нападения на нашественици, земетресения, пожари и всяко зло, чрез светата Литургия, общи молитви на вярващите християни, молебени и литийни шествия с изнасяне на свети икони и мощи, освещаване на вода и поръсване на хората и домовете им", привеждат аргументите духовниците от 12 български манастири. 

"Дълбоко страдаме заедно с целия ни народ и молим Нашия Господ Бог Иисус Христос да отклони надвисналото над страната ни и целия свят изпитание, да прекрати пандемията, и в света да се възцари мир и благоденствие", отправят своята молитва българските игумени, монаси и монахини.

"Бог допуска да страдаме, за да осъзнаем очевидната истина, че телесната болест се предшества от духовно заболяване. Щом оставяме греха и безверието да царуват в нас, идва и неизбежният духовен резултат – болести, страдания, бедствия, нещастия."

Чудотворната икона Св. Богородица Триръка" (Троеручица) от Троянския манастир

 

Ето и случаите от историята, които те припомнят:

През 542 г., по времето на царуването на император Юстиниан Велики, в Константинопол имало епидемия, от която умирали по 10 000 души на ден. Към това се прибавило и разрушително земетресение с множество трусове в Антиохия. На празника Сретение Господне, след като целият народ излязъл на литийно шествие с Честния Кръст и обиколил Константинопол, бедствието начаса се прекратило.

Подобно събитие се случило в Константинопол, когато градът е спасен от смъртоносна болест – извършило се кръстно шествие с част от Честния кръст Христов и водоосвещение, след което морът се прекратил, в чест на което е установен празникът на произхождението на Честния Кръст на 1 август.

През 1352 г. град Новогород бил спасен от чума от чудотворната Богородична икона „Знамение”.

През 1654 г. град Шуи в Русия бил спасен от чумна епидемия, след изнасяне по улиците на града и домовете на Шуйско-Смоленската икона на св. Богородица.

През 1656 г. град Казан е спасен от чумна епидемия след лития из целия град със Седмиезерната икона на Св. Богородица, водоосвещение и помазване на вярващите.

През 1654 г. и 1771 г. град Рибна Слобода е спасен от чумни епидемии чрез литийно шествие по домовете на иконата на св. Богородица Одигитрия „Югска”.

През 1771 г., по време на най - страшната чумна епидемия в Русия, в Нижни Новогород била донесена Владимирската икона на Божията майка. Тя била понесена из града и станало чудо - хиляди получили изцеление покланяйки се и целувайки иконата, а чумата спряла точно до улицата, през която минало шествието. В същото време в гр. Калуга чумата била толкова жестока, че ежедневно умирали стотици хора и цели домове запустявали. Лекарите били безсилни. Тогава от манастира „св. Лаврентий”, донесли Калужската икона на Божията Майка, обходили всички улици и домове, обявили тридневен пост и отслужили пред нея всенароден молебен. И по застъпничеството на Божията Майка чумата се прекратила.

През 1755 г. се прекратява чумната епидемия в Москва, Ярослав, Рябинск и Казан след литийно шествие по улиците и домовете и водосвет пред Казанската икона на Божията Майка.

През царуването на Екатерина Втора в Русия (1762-1796г.), след лития с иконата на Св. Богородица „Радост на всички скърбящи”, се прекратила епидемията от едра шарка.

През 1830 г. и след това през 1855г. се прекратила върлуващата в гр Изюм холера чрез лития по всички къщи на Изюмско - Плещанската икона на Богоматер и водоосвещението пред нея.

В Йерусалим Горненският девически руски манастир в Ейн Карем е спасяван два пъти от холера чрез изнасяне и лития с Казанската икона на Божията Майка, която се пази там.

Ще приведем и два случая от нашата страна, като те са много повече, казват монасите.

През 1837 г. в Ловешко и Троянско възниква епидемия от чума. Троянските първенци съветали игумена на Троянския манастир да затвори обителта за храмовия празник Успение Богородично, защото събралите се много хора ще заразят всички и мнозина ще умрат. Игуменът категорично отказал да изгони хората дошли за утеха и духовна подкрепа в светата обител. Някои от работниците и монасите в манастира се уплашили и избягали. Всъщност се оказало, че никой от пребиваващите в манастира не се заразил, а всички, които избягали били поразени от чумата и умрели.

През 1919 г. в с. Кочериново бушувала „испанската болест”. Всеки ден умирали по 6-8 души.Тогава повикали монаси от Рилския манастир с чудотворната икона на св. Богородица „Осеновица”, която се пази там. След извършения молебен пред иконата в храма на селото, още същия ден, се прекратила епидемията и смъртни случаи вече нямало.

По време на епидемията от туберкулоза, в средата на двадесети век, в Гърция много свещеници са служели в църквите на болниците и санаториумите, като са причастявали стотици болни в последен стадий на болестта и по изискването на светите канони, след службата е трябвало да потребят (изпият) останалото св. Причастие. Не е известен нито един случай на заразен от болестта свещеник. Напротив - в една от болниците, където служили свещеник и дякон, дяконът в продължение на три седмици отказвал да потреби причастието поради страх от заразяване и се налагало да го потреби свещеникът. Оказало се, че след три седмици дяконът се е заразил, а свещеникът останал здрав. В тази тежка епидемия не се намерил нито един гръцки лекар, който да посъветва свещенослужителите да не потребяват Светите Тайни поради опасност от заразяване.

Както в дните на извънредното положение не спират дейности като здравеопазване, снабдяване с лекарствени средства, доставки на хранителни продукти и продажбата им в хранителните магазини, енергетика, и всички необходими за поддържане на телесния живот и здраве дейности, така и християните не бива да се лишават от духовната храна, без която умира душата, а по-сетне и тялото, която е светото Причастие, молитвата вкъщи и в храма, църковните тайнства.

Великият професор по гнойна хирургия и канонизиран за светец на православната църква, св. Лука Войн-Ясенецки, живял в средата на 20 век, и по чиито учебници се учат днес младите хирурзи, пише: „В Светото Причастие нашият Господ Иисус Христос се съединява с нас съвършено реално, субстанциално, със Своята истинска кръв и Своето Тяло, което ни е дал заради греховете на целия свят и заради нашите грехове”. Самият той не прекратявал извършването на богослужения, св. Литургия и св. Причастие при никакви обстоятелства.

На всяка света Литургия в храма се извършват молитви за светската и духовната власт, за лекарите, за болните, пленените, затворниците, наркоманите, починалите. Чрез молитвите на Църквата се освещава всеки човек, независимо дали е вярващ или невярващ, цялата страна, целият свят.

Монасите призовават обаче целия православен народ да спазва установените от властта изисквания на извънредното положение и да участва по-активно и молитвено в тайнствата на Светата Църква.

"Ако следваме стъпките на Христа по кръстния път към Голгота – с търпение, смирение и душевно спокойствие - ще посрещнем с радост Светлото Христово Възкресение и ще се поздравим с ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!", молят се монасите.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (25)

дии

дии

20.03.2020 | 23:30

Да бе ама дадените примери все от Расийката . Нещо ми намирисва на руска хибридка. Тва руснаците са най-злобния народ - само мизерии и подлости идват от Русия.

Отговори
5 7
СЗО

СЗО

21.03.2020 | 10:06

Понамирисваш ти. На конски фъшкии.

Отговори
1 1
Християнин

Християнин

20.03.2020 | 22:19

Ако този патриарх има малко акъл в глава ще ги забрани тези неща и ще наложи карантина, както всичко останало в държавата. Историята помни как църквата е лекувала в тъмните векове... с една дума никак. Ако обичат да не се месят сега, когато има много повече хора, които могат да пишат и четат.

Отговори
7 4
irinka

irinka

20.03.2020 | 22:53

В "тъмните" векове както ги наричаш църквата е считала човешкото тяло за свещено и не е разрешавала рязане, дисекции и изследвания. Нито една вяра независимо християнска или мюсюлманска. Поради тази причина хората са умирали основно от две болести - апандисит и чума. Първите дисекции са направени от юдеи, които са се учили от великите арабски хекими. И оттогава медицината тръгна напред и сега имаме значително повече болести.

Отговори
1 1
Християнин

Християнин

20.03.2020 | 23:15

Извинявай, ама това не е сериозно! Въобще даже! В момента докторите каква клетва полагат? Юдейска, мюсюлманска или Хипократова?

Отговори
2 2
irinka

irinka

21.03.2020 | 00:26

Не знам дали още се кълнат съвременните доктори в Аполон, Есклепий, Панацея и останалите там от тяхното си общество но със сигурност се кълнат един в друг. Впрочем със сигурност знам че от т.н. "Клетва на хипокритите" е отпаднал първия абзац: "Първо: Не увреждай"

Отговори
1 1
тва с немците дет бягали паничеки кърти

тва с немците дет бягали паничеки кърти

20.03.2020 | 21:50

путепитеците чугунени манатарки само мацква мацква и рация им е в кухите делви...

Отговори
5 2
irinka

irinka

20.03.2020 | 22:12

Макар и непоправими грешници, руснаците са спечелили някои битки благодарение на вярата, която ние им дадохме.

Отговори
1 2
irinka

irinka

20.03.2020 | 21:19

Тоти, Вие не излизайте на литейно шествие, защото нямате истинска вяра и Господ може и да Ви накаже че споменавате всуе името Му. Но само чистата и дълбока вяра ще ни спаси от вируса, който ни пратиха китайските неверници и езичници.

Отговори
9 2
ВТОРА programa

ВТОРА programa

21.03.2020 | 00:51

2.Факт = в комунистически Китай -за разлика от капиталистическа Корея или ...християнска Италия- ВИРУСА ВЕЧЕ ГО НАДВИХА. С ред и дисциплина, БЕЗ "ИКОНИ". 3.Папата прекрати богуслуженията - чиляк умен, образован, компетентен, не като косматите средновековни мракобесни калугери дето искат да ги гушкам и да им ги цункам

Отговори
2 1
ВТОРА programa

ВТОРА programa

21.03.2020 | 00:55

До "irinka": КОГАТО ФАКТИТЕ ГОВОРЯТ, И БОГОВЕТЕ МЪЛЧАТ, какината! 1.Факт = ЗАРАЗАТА В КОРЕЯ -по-грозна от китайската- възникна от една ХРИСТИЯНСКА ЦЪРКВА. Не от будистко светилище. Чети, кака, нали имаш Нет!

Отговори
3 0
irinka

irinka

21.03.2020 | 01:28

За 80% от българите истинския Ад ще дойде ако им спрат нета или даже само фейса по време на коронавирус. Представяш ли си какво ще ти е на теб? Седиш и сам си измисляш новини вместо да ги научаваш от китайците по нета.

Отговори
1 2
irinka

irinka

21.03.2020 | 01:35

Дано да гушкаш католически поп, антиселибасианец и даже да го цункаш! Нашите попове поне си имат попадии, богохулнико! А монасите ни са свети хора..

Отговори
0 2
СЗО

СЗО

21.03.2020 | 10:05

Който го е пуснал, той знае и как да го да надвие.

Отговори
2 0
irinka

irinka

20.03.2020 | 20:50

Не спирайте шествията с чудотворните икони! Това са времена, когато се изпитват нашите души и вяра! Нека всеки който има истинска вяра да излезе и се моли и Бог ще го опази!

Отговори
9 3
Бесен

Бесен

20.03.2020 | 20:47

Идиоти мръсни! Приберете скапаните пърчета дърва и спрете да разболявате хората! Китай ги спаси медицината, не Буда. Да се конфискува цялото имущество на църквата и всички попове на трудовата борса. Да видим за какво стават за работа, освен да лъжат и лицемерсъват.

Отговори
5 11
Ей грозен атеист

Ей грозен атеист

20.03.2020 | 21:24

С какво пишеш сега бе нещастнико? Кой запази писмеността в България ако не тези монаси които ти сега така заплюваш.

Отговори
12 2
Петият евангелист

Петият евангелист

20.03.2020 | 21:36

Ти освен че си бесен, си и неграмотен. Както казват - едно зло никога не идва само. Остави хората да вярват в каквото искат и всеки да си носи кръста. А ти чакай да те излекува някой доктор Шибачунг, недай си боже ако те пипне короната.

Отговори
7 1
Бесен

Бесен

20.03.2020 | 22:10

Кой я е запазил бе грамотен? Онези хора не са тези които са сега. Ако тогава не е имало медицина и всички са разчитали на Господ, сега не е така. То и за това сега умират много по-малко хора. Ако спрат да ги пускат в шибаните църкви ще умират още по-малко.

Отговори
4 3
do besen

do besen

20.03.2020 | 22:28

Вземи си чети историята дето не я знаеш рязана карабино.

Отговори
3 2
Бесен

Бесен

20.03.2020 | 23:28

Аз ли не я знам бе бастун! Знам я много по-добре от теб, скапаняк!

Отговори
3 4
До бесен

До бесен

20.03.2020 | 23:32

Ела да ми го кажеш лично това и ще си събираш зъбите!

Отговори
1 2
До бесен

До бесен

21.03.2020 | 00:15

Искаш ли верно?

Отговори
1 1
@@@@@@

@@@@@@

21.03.2020 | 01:16

Тоя имбецил не е само атеист ами и вмирисан китайски животински пазар с влечуги и жаби. Ходи да ставаш китаец и даоист или чанкайшист но в България нямаш място.

Отговори
1 0
тоти

тоти

20.03.2020 | 20:45

Да пази Господ,само литийни шествия ни липсваха за да цъфнем!

Отговори
6 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?