Следвайте ни

Мистериозно заболяване провали американска ваксина

viber icon

Американската компания Johnson & Johnson прекрати опитите за ваксина срещу коронавирус поради идентифицираното "необяснимо заболяване" на един от участниците. Съответното изявление беше публикувано в понеделник на уебсайта на компанията, съобщава ТАСС.

„Временно спряхме разпределение на дозите от ваксината срещу COVID-19 във всички наши опити, включително третата фаза, поради необяснима болест при участник в проучването“, се казва в прессъобщението.

Както отбелязват в компанията, изследването и оценката на състоянието на пациента се извършва от Независимия комитет за наблюдение на данните и безопасността на изследователските субекти (DSMB), както и от редица медицински специалисти.

Според данните, представени на 25 септември на уеб-сайта на електронната научна библиотека medRxiv, ваксината, разработвана от американската компания, е причинила траен имунен отговор през първата фаза и първия етап от втората фаза на клиничните изпитвания.

Johnson & Johnson започна третата фаза на клиничните изпитвания на своята ваксина на 23 септември. В проучването участват 60 хиляди доброволци в осем държави на три континента. Компанията се надява, че ако ваксината докаже своята ефективност и безопасност, тогава първите партиди ще бъдат на разположение за сертифициране в началото на 2021 г.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?