46
Следвайте ни

Министър Сербезова: Зеленият сертификат не е форма на дискриминация, а отговорност

viber icon

Ден след като прие за разговор представители на протестиращите срещу зеления сертификат, здравният министър Асена Сербезова излезе и с публично изявление. На официалната си страница във Фейсбук тя изложи своите аргументи срещу обвиненията за дискриминация на мярката.

Асена Сербезова прави сравнение с ограниченията за пушачите в ресторанти и напомня, че ваксинирането е само един от трите възможни избора за получаване на зелен сертификат. Тя обръща внимание и на ситуацията в чужбина, като подчертава, че единственият начин за свободно движение е общ подход при въвеждането на цифровия документ.

Според министър Сербезова недоверието в част от обществото не се дължи на ваксини и сертификати, а на натрупвания далеч преди пандемията. Като единствен път за решение на проблема тя вижда диалога, но не този със закани за "големи проблеми" и за "помитане".

Ето и цялата позиция на здравния министър:

Има много примери за дискриминация в нашето общество, но изискването за "зелен" сертификат не е едно от тях!

Дискриминацията към или спрямо даден индивид или група е третирането или възприемането му на принадлежност към определена социална група, категория, раса, етнос, религиозна принадлежност, сексуална ориентация, биологичен вид или нещо друго вместо спрямо неговите лични качества. Също така, за да е налице дискриминация, за съответното третиране следва да липсва обективно обосноваване.

Разделянето на хората в групи по даден рационален признак не е дискриминация. Никой напр. не говори, че пушачите са дискриминирани, въпреки че в ресторантите е забранено да се пуши (освен в откритите части), защото опазването на здравето на непушачите е по-висша ценност. Без валиден "зелен сертификат" не можем да посещаваме ресторанти, но пред нас има точно три възможности, за да ги посещаваме по време на пандемия, опазвайки собственото здраве и това на другите, и само една от тях е ваксинацията. Това, че може да направим един от три избора в никакъв случай не ни поставя в условията на дискриминация. Няма условие за ползване на обществен транспорт или основни видове услуги само при наличие на "зелен" сертификат. Изискването за такъв сертификат е към всички групи от населението, за да си осигурят достъп до част от местата с обществено предназначение и има за цел да предотврати разпространението на инфекцията, и не е само към определена група хора, за да е налице дискриминация.

Такъв сертификат е необходим и за придвижване в рамките на ЕС, тъй като коронавирусната инфекция "минава" границите и е трансграничен проблем за общественото здраве. Правната рамка на това изискване е Регламент (ЕС) 2021/953 на Европейския парламент и на Съвета от 14 юни 2021 година относно рамка за издаването, проверката и приемането на оперативно съвместими сертификати за ваксинация срещу направено изследване за и преболедуване на COVID-19 (Цифров COVID сертификат на ЕС) с цел улесняване на свободното движение по време на пандемията от COVID-19. При това дори и да нямат наличие на такъв сертификат, гражданите на ЕС се допускат, но им се налага карантина. Т.е. отново има опция.

Много държави, в усилията си да ограничат разпространението на коронавирусната инфекция, въведоха национални сертификати. За да могат обаче тези сертификати да се използват ефективно в трансграничен контекст, когато гражданите на Съюза упражняват правото си на свободно движение, е необходимо те да бъдат напълно оперативно съвместими, съгласувани, сигурни и проверими. От държавите членки се изисква общ подход по отношение на съдържанието, формата, принципите, техническите стандарти и степента на сигурност на тези сертификати за ваксинация. Нито една държава не може да е успешна в борбата си с коронавирусната инфекция, ако е сама в усилията и мерките. Едностранните мерки за ограничаване на разпространението на SARS-CoV-2 могат да причинят съществени смущения, включително в сектора на туризма, тъй като националните органи и услугите за превоз на пътници, като авиокомпании, влакове, автобуси и фериботи, може да се сблъскат с широк набор от различаващи се формати на документи, отнасящи се не само до ваксинацията срещу COVID-19 на притежателите на сертификати, но и до техните резултати от изследвания и преболедуване.

Ето защо е наличен този общ подход и в България, като член на ЕС. Това някои хора, определят като "зависимост", "ангажимент", но нека го наречем с истинското му име - регламент и отговорност. Регламентите, за разлика от директивите, са законодателни документи на ЕС, които имат пряка сила, без да е необходимо да се транспонират в националното законодателство. А отговорността е към здравето на другите, отговорност към държавите, с които сме изправени пред един трансграничен проблем за общественото здраве, както и към тези граждани, които искат да продължат да пътуват и да водят социален живот при сравнително по-високи нива на безопасност за здравето. Координирано трябва да бъде и последващото премахване на мерките. Въвеждането на общ подход спрямо издаването, проверката и приемането на оперативно съвместими сертификати за COVID-19 се основава върху взаимното доверие.

Очевидна е липсата на доверие у част от хората, но това не се дължи на ваксините, нито на "зеления" сертификат, а на фактори, започнали да го подкопават много преди да се появи COVID-19. Така или иначе това недоверие е факт и ние трябва да го признаем, и да работим в посоката на диалог. Но диалог без обиди, закани за "големи проблеми" и за "помитане" (не знам какво имаха предвид...), газови оръжия, гранати, закани за убийство и размахване на пръст...Диалог, основан на споделяне на притеснения, както и на споделяне на факти и статистика.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (24)

kak' Сиика

kak' Сиика

13.01.2022 | 16:41

Какво искате от тая уруспия, четирима законни ги е сменила та вас няма да продаде.

Отговори
2 0
Коментар

Коментар

13.01.2022 | 15:36

Проф. Сербезова, вие имате ангажимент към българския народ, не към ЕС. Не тероризирайте народа, защото са ви обещали пари. Проявете разум и дух!

Отговори
5 0
Стига бе чифутска пасмино  Ще ядете дръцето

Стига бе чифутска пасмино Ще ядете дръцето

13.01.2022 | 15:08

Чифутската магарица точно като магаре на лед се държи Нито на йота не помръдва от позицията си като подлога на чифутската Фарма мафия. След като шивания им чифутски Сиктирфикат и неговото получаване е свързано със задължително носене със каквито и да е субстанций това е форма на принуда или откровена диктатура Но дори и при диктатурата отнемането ти на право на работа придвижване или посещения на културни и увеселителни заведения не се извършва със друг документ както в случая със уж медицински докумен наречен Сиктирфикат

Отговори
4 0
това е цялата работа

това е цялата работа

13.01.2022 | 14:31

Страх ги е булгаристанските политичета да не ги ритнат от Европа!

Отговори
6 0
2244

2244

13.01.2022 | 14:12

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=471811794473065&id=103703971283851&m_entstream_source=timeline&tn=%2As%2As-R

Отговори
1 1
Хайдук

Хайдук

13.01.2022 | 14:04

Лошото е, че 70% са не ваксинирани и ако се стигне до сблъсъци тешко им нао останалите и на Сърби.... зова. Здравата ще я начешат заедно с другите подлог продажна !

Отговори
4 0
Ненужен сертификат

Ненужен сертификат

13.01.2022 | 13:56

З А П О В Е Д на здравния министър-5.1.2022 г. РД-01-4/ 05.01.2022: „4.4. Лицата по т. 4.3. се допускат на територията на страната при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация или за преболедуване или на аналогичен на тях документ, едновременно с отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в страната изследване по метода на полимеразно верижна реакция за COVID-19, удостоверено чрез валиден цифров COVID сертификат на ЕС или аналогичен на него документ.“ Нали сертификата от ваксинация или преболедуване давал право за безпроблемно придвижване, за какво трябва задължително да има и допълнително изследвания с отрицателен резултат? Каква е ползата тогава от сертификата? Ако нямаш отрицателен тест-пак си в карантина, дори и със сертификат! Всеки ден се чудят как да тормозят хората!

Отговори
13 0
КУКУ, чети бре и мисли

КУКУ, чети бре и мисли

13.01.2022 | 13:55

Дискриминацията (от лат. discriminatio – „правене на разлика“) към или спрямо даден индивид или група е третирането или възприемането му на базата на класа, категория, раса, етнос, религиозна принадлежност, сексуална ориентация, биологичен вид или нещо друго вместо спрямо неговите лични качества. Според признака, по който се дискриминират хората, се назовават различни видове дискриминация – пр. религиозна, етническа, расова, полова, сексуална, видова и т.н. Дискриминация има тогава, когато е налице официално или неофициално разделяне на индивидите в отделни групи по някакъв техен общ признак, при което им се дават или отнемат дадени права, задължения и възможности, според групата към която принадлежат. Отношението към индивидите от различни групи трябва да е различно, неравноправно и нерационално. Разделянето на индивидите в групи по даден рационален признак не е дискриминация. Малко известна е музикалната дискриминация.Проявите на дискриминация са в особено широк спектър. Те могат да бъдат най-малкото преднамерено нелюбезно или бавно обслужване в търговски обекти, недопускане до такива, а също – расистки, етнически и др. обиди, лишаване от работа или жилище, физическо насилие, и дори геноцид.

Отговори
7 0
Баро

Баро

13.01.2022 | 13:40

Абе я си ебетеее майкатааа калъфи , имам 5 зелени и три жилти сорта ракия а на вас само в задната дупкааа еййй ! Западни гъзомиййници !

Отговори
9 1
НОВИТЕ

НОВИТЕ

13.01.2022 | 13:24

от парламентарната трибуна: Ицо Хазарта към “Възраждане”: Шепа нещастни фашисти !

Отговори
1 10

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?