2374
Следвайте ни

Министър Кацаров: Не се налага локдаун, мерките работят

Не сме се провалили - няма магическа дума, кампания, действие, което да преодолее негативните нагласи срещу ваксините

viber icon

"Ако не продължим да се ваксинираме и да спазваме мерките, нищо добро не ни чака. Най-голямата опасност е да не можем да приемем хората в болница -  предупреди в студиото на "Тази сутрин по бТВ здравният министър проф. Стойчо Кацаров. - Следя внимателно всички показатели. Това е повече от здравна криза. Броят на починалите е голям - и от ковид, и обща смъртност. Малка утеха е, че броят на починалите е много по-малък на фона на големия брой заразени". 

Министърът изрази съжаление, че медицината няма 100% възможност да лекува това заболяване. Затова се набляга толкова много на превенцията - ваксинирането.

"Не мисля, че властите са провалили. Но се създадоха негативни нагласи към медицината, науката, политиката. Това се преодолява много трудно. Няма магическа дума, кампания, действие, с което да се преодолее. Но за две седмици първа доза са си сложили 200 000 човека, предните две седмици бяха  50 000. Това е четворно увеличение. Може би хората най-накрая разбраха, че това е начинът", каза министърът.

Локдаун нямаше ли да ограничи повече разпространението?

"Хората протестират дори срещу сегашните мерки, какво остава за локдаун. Локдаунът е много тежък удар за държавата. Сегашните мерки са достатъчно строги и прастически са локдаун за всички без зелен сертификат", заяви проф. Кацаров. 

Заради изборите ли не се затваря  държавата?

"Нищо общо няма. Винаги съм се стремял да прилагам адекватни мерки. И  се вижда, че дава резултат - много се увеличи броят на ваксинираните и на тези, които си правят тестове. Миналата година при същите нива имаше затваряне. Но тогава нямаше ваксини и нямаше опит. Сега има ваксинирани, а имаме и план от лятото. Здравната система сега е много по-организирана", заяви министър Кацаров.

Какви са плановете?

"Планът е оприет от МС още лятото. Няма числа, при които да се отиде към локдаун и засега не се налага".

Каква е гаранцията, че няма да се връщат пациенти?

"Правим всичко възможно. Вчера имаше среща при мен на Надзорния съвет на Здравната каса и Лекарския съюз. Подписаха анекс още 70-80 реанимационни легла да се включат в битката с ковид. От следващата седмица ще вкараме този допълнителен ресурс в дравната система. В този момент не се налага локдаун", категоричен е министърът на здравеопазването.

Ефективен ли е Зеленият сертификат?

"Аз нямам много време да ходя да проверявам дали ще ми искат сертификат - призна той. -  Преди няколко дни имах конферентна връзка с директорите на РЗИ и попитах за контрола и преки впечатления. Почти всички казаха, че се спазва в театри, кина, ресторанти, дискотеки. организирани са пунктове за антигенни тестове. Благодаря на всички хора, които са възприели тази мярка".

На влизане в студиото здравният министър е бил пресрещнат от протестиращи. 

"Аз не съм в предизборна кампания. На тези момчета сигурно им е платено да дойдат тук и да правят тези панаири. Но ако някой от тях се разболее, аз ще трябва да осигуря и на тях легла. Не знам кои са тези хора, кой ги е пратил", коментира той.

На родителите, които се тревожат, че точно по време на пик се връщат децата в училище, министърът обясни: "Говорим за връщане в безопасна среда, където хората не са заразени.  Непрекъснато говорим с образователния министър. Здравното министерство определя правилата. Сегашните казват, че при над 500 на 100 000 се прекратяват учебните занятия. Отделни училища, отделни класове или всички биха могли да учат присъствено, ако спазват изискването за безопасна среда - всички да са тествани, освен ако имат здравен сертификат. Където условията са спазени, може да се учи присъствено. Ако не може, ако има притеснения, ако не може да се създаде организация, да продължат да учат онлайн. Когато образователната система може да го направи, нека да върне децата в училище. Ние осигуряваме тестовете за децата и помагаме за организацията, за обучението на хората.

Доколко сигурни са тестовете? Защо не се правят вкъщи?

Защото считаме, че в училище е по-добрата възможност. Тестовете са достатъчно добри, одобрени от Европейската комисия. Това са тестове с чувствителност над 90-95%. Засега са осигурени 400 000, а децата от начален етап са 230 000. Ще стигнат за 1-2 седмици. Но междувременно ще има нова обществена поръчка.

На реакциите на директори, че тестовете не са подходящи за малки деца, здравният министър отвърна: "Не сме купили тестове за 90-годишни хора, купили сме тестове за деца в тази вързраст.  Според указаното от производителя".

След употреба ще се изхвърлят в инсенереатори, като здравното министерство помага за това. Извозването на опасни отпадъци се практикува ежедневно от всички болници, не е нещо ново, което въвеждаме заради тестването в училищата, каза министърът

Хващането за ръце бе начин да покажем, че всички в здравната система сме единодушни, че най-добрият начин да се преборим е като се ваксинираме, добави той.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (26)

БРЕЙ

БРЕЙ

05.11.2021 | 23:06

Не позна. Кацата на първо място наприви отмъщение за уволнението на жена му и изгони шефа на Пирогов. Преди да дойде на власт саботираше мерките и ваксините. Говореше за план срещу К19, а изобщо не го приложи и стана световен шампион по смъртност. Други прости наблюдаваха просто ВЕРА СУ как замърсява морето. Измислиха врътка с тока и се оказа грешна и някой го изкупи евтино и ни го продаде скъпо. Да продъ,лжавам ли или виж какво става с цените при червена власт.

Отговори
0 0
Крадците тиквата бб и Тотев

Крадците тиквата бб и Тотев

05.11.2021 | 21:23

Всички разбраха че нагло крадохме и знаят че пак и още ще крадем защото прокуратурата е наша и Гешев е наш И скоро и цяла България ще е наша само ако не продължи да управлява служебното правителство.

Отговори
1 1
Защо плюете по  служебните министри, вие мал.о.умници ли сте

Защо плюете по служебните министри, вие мал.о.умници ли сте

05.11.2021 | 20:41

Всички знаят защо. Защото от 12 години това са първите министри които показаха кирливите ризи на крадливите правителства досега и започнаха да показват кражбите им за милиарди. Да затова Рашков и Кацаров Сани удобните за вас и с най-голямата си наглост ги плюете. Няма ги вече тия които вярват на лъжци и крадци.

Отговори
2 2
БРЕЙ

БРЕЙ

05.11.2021 | 23:04

Не позна. Кацата на първо място наприви отмъщение за уволнението на жена му и изгони шефа на Пирогов. Преди да дойде на власт саботираше мерките и ваксините. Говореше за план срещу К19, а изобщо не го приложи и стана световен шампион по смъртност. Други прости наблюдаваха просто ВЕРА СУ как замърсява морето. Измислиха врътка с тока и се оказа грешна и някой го изкупи евтино и ни го продаде скъпо. Да продъ,лжавам ли или виж какво става с цените при червена власт.

Отговори
0 0
Крадците ДПС и герб

Крадците ДПС и герб

05.11.2021 | 20:25

Айде ДПС арски и гербаджийски тролчета почвайте да цъкате минуси. Не се накрадоха, 12 години крадоха България и още искат мандати за да крадат - иди.о.ти.

Отговори
1 1
Мерки има но кой ги саботира

Мерки има но кой ги саботира

05.11.2021 | 20:13

Стига сте ревали за още мерки. Бързо забравихте че не бяха забранили да посещаваме паркове и градини Да дишаме чист въздух. Докато ДПС и герб саботират мерките оправяне няма. На крадците за всичко и по всяко време И е виновно служебното правителство затова че им спря да крадат и постоянно им показват кирливите ризи. Всичко друго е бля-бля-бля.

Отговори
2 2
политика

политика

05.11.2021 | 17:24

Пълен провал, г-н министър! И то по политически целесъобразности! Също както при предишното управление! Направихте предварително протоколи за мерки и действия, а после не ги приложихте! Зеленият сертификат трябваше да се въведе още през август. Учениците и учителите трябваше да се тестват още от началото на учебната година, както правеха в Гърция, например. Нежеланието да се въвеждат ограничителни мерки, при тази ниска ваксинация, води до дълга и тежка четвърта вълна.

Отговори
2 1
Да бе да "политика" свири си часовника

Да бе да "политика" свири си часовника

05.11.2021 | 20:54

Не господин министъра А ти "политика" с твоите разсъждения си пълен провал.

Отговори
2 0
Каца,каца

Каца,каца

05.11.2021 | 13:38

Я кажи,защо от 64 болници в София 38 имат нулев прием на болни??? Нали недостигат легла? При леглова база 50000 са пълни 9000 ...нещо не се връзва в тази постановка. Частните болници си траят,но смучат от НЗОК пари.

Отговори
7 1
Ще ти кажа защо 38 болници имат нулев прием

Ще ти кажа защо 38 болници имат нулев прием

05.11.2021 | 21:01

Защото управителите им са от ГЕРБ и за тях човешкият живот не е от значение затова. 12 години крадяха България а сега си играят с живота на хората.

Отговори
1 2
КУКУ

КУКУ

05.11.2021 | 12:34

Сетих се и друго. Някой има ли инфо какво стана в Португалия с броя на починалите от Ковид, промениха ли ги какво се случи? Отделно в Словения ваксинацията продължава и НЯМА спиране въпреки поредните лъжи на доказания лъжец? Сега и казуса с Враца се появи. Вече не знам. Единственото сигурно е че антиваксърите и плоскоземците в България намалява с всеки изминал ден - вчера с нови 20 000 И НЯМА СПИРАНЕ.

Отговори
2 6
Дии

Дии

05.11.2021 | 16:00

Намаляват антиваксърите. Намаляват мощно. Остават още има няма 4 милиона човека. По 20 хил. На ден скоро съвсем ще се свършат. Нали КУКУ?

Отговори
4 2
Ха-ха-ха  куку

Ха-ха-ха куку

05.11.2021 | 21:06

Ама тоя куку май по рождение си е куку про.с.так.

Отговори
1 0
ххяха

ххяха

05.11.2021 | 11:02

Имаше една Златена, която като Куку ПРОКЛИНАШЕ ХОРАТА, които не спазват мерките. От доста време я нама там. Замислих се, че може да е претрепана от някой противник на мерките. Пази се КУКУ, АНТИВАКСЪРИТЕ ТЕ ТЪРСЯТ

Отговори
6 5
Коко

Коко

05.11.2021 | 10:50

Какви мерки никъде не искат сертификат. Идете в казината да видите.всичко е пародия.

Отговори
8 2
А ти "коко* какви общи мерки и искаш бе мало.у.мникк

А ти "коко* какви общи мерки и искаш бе мало.у.мникк

05.11.2021 | 21:14

Докато местното управление от ДПС и герб саботира мерките няма оправяне и това коства живота на ваши близки и познати.

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?