49
Следвайте ни

Министър Кацаров: Форма на глупост е да си мериш антителата преди ваксина

viber icon

Могат ли тестовете за антитела да станат основание за издаване на зелен сертификат? Критериите за това са много – какви са референтните граници и нивата, които гарантират защита, кои видове антитела да се признават. Това заяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров на среща с представители на Обществения съвет, който беше създаден с цел повишаване на обществената информираност за ползите от ваксините. Срещата бе в Министерския съвет.

„Ако се стигне до положително становище от експертите по този въпрос, те ще трябва да кажат и колко време трябва да бъде валиден такъв документ. Всички сме се ваксинирали през годините, но никой не си е мерил антителата. Дори да имаш висок титър, това не е пречка да се ваксинираш. Не съм ходил да си меря антитела, за да реша да се ваксинирам - това е форма на глупост“, смята министърът.

Има нотки на оптимизъм, 200 хиляди са се ваксинирали с първа доза след въвеждането на зеления сертификат, каза министърът.

"Въпросът дали да се ваксинираме стана много щекотлив. Вече сме трети месец в тази вълна", посочи още той.

Кацаров допълни, че тази криза е огромно изпитание пред народа ни, но тя далеч не е само здравна.

"Има икономически измерения, има и дълбоко духовно измерение. Това ожесточено противопоставяне по въпроса за живота и смъртта е нещото, което отива твърде далече", добави той.

"Може би след изборите страстите ще стихнат, може би повече хора ще имат друг прочит на нещата, но това, което се случва в последните месеци, поставя и такъв род въпроси. Кризата е възможност може би най-сетне да се осъзнаем като нация и като хора, които могат да живеят заедно, да формират заедно посока, в която да се движат. Кризата изисква лидерство и хора, които да застанат отпред, да поемат риска и да посочат пътя", допълни още Кацаров.

"Над 8 хиляди са доброволците в борбата с коронавирусната инфекция", каза Красимир Гигов, председател на Обществения съвет.

"Обществото ни все още не може да създаде колективен имунитет заради ниското ниво на ваксинация", допълни той.

По-рано днес министър Стойчо Кацаров гостува в предаването „Твоят ден“ по NOVA NEWS, където заяви:

„Никой не може да ми повлияе. Не искаме здравната система да се претовари. Няма да го допусна“, заяви здравният министър.

Той определи като „неоснователни“ твърденията, че властите не налагат по-строги противоепидемични мерки заради предизборната кампания. Кацаров категорично заяви, че всички ограничения са наложени след разговори с директорите на РЗИ-тата. По думите му президентът Румен Радев е бил информиран за заповедите, но не е търсено съгласието му.

Кацаров съобщи, че броят на заразените с коронавирус в четвъртата вълна е с близо 30% по-висок на седмична база в сравнение с предишните пикове на пандемията. Съотношението между починали и заразени е по-ниско, както и хоспитализацията.

„Причината е, че здравната система работи по-добре“, смята Кацаров.

„Засега не се налага локдаун. Мерките са достатъчно строги. Ако спазваме тези със зеления сертификат, дистанцията и хигиената, смятам, че ще се справим. Зеленият сертификат е строга мярка, но тя дава възможност да ходиш на работа, на училище, на ресторант, в магазина. Тя не лишава, а открива възможности, които иначе не бихме имали и намалява риска. Алтернативата е да затворим всичко“, коментира Кацаров.

„Очаквам намаляването на заболеваемостта да се види в близките дни. Това ще се случи с правилните мерки, които хем ни помагат да ограничим заразата, хем позволяват на хората да продължат да водят естествен начин на живот. Идната седмица ще се опитаме да възстановим и присъственото обучение в безопасна среда“, каза здравният министър.

Той призна, че се отнася „много критично“ към зеления сертификат и все още имал резерви, но приел тази мярка, защото Европейския съд по правата на човека се произнесъл в нейна полза.

„Аз съм лекар, разумен човек съм, отнасям се с недоверие към нещата. По принцип са необходими средно 10 години, за да се разработи ваксина. Но наскоро станахме свидетели на чудо – ваксините срещу COVID-19 се изработиха буквално за една година. В света вече са поставени над 6 млрд. дози и няма тежки случаи на странични реакции, само единични такива“, подчерта министърът.

„Осигуряваме респиратори, изпратени в различни болници по проекти, които не се използват. Наличните ресурси трябва да се ползват по-ефективно. Беше подписан анекс, който да позволи на болниците от второ ниво на компетентност да сключат договор за лечение на пациенти с коронавирус. Това може да ни даде допълнително около 80 реанимационни легла“, посочи Кацаров и опроверга твърдението, че има болници, в които липсва кислород, но призна, че някои лечебни заведения изпитват проблеми с количеството.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (13)

Обосновано предположение

Обосновано предположение

06.11.2021 | 08:22

Мъ кой се интересува от тоя катун на чифутите наречен Исраел И както има една приказка Нерде Дойче зеле Нерде Исраел Каква е таз любов необяснима между Дойче зеле и чифутите освен чифутщината

Отговори
2 1
НА ВНИМАНИЕТО НА ВСИЧКИ КОИТО НЕ ИСКАТ ВАКСИНА - МОЖЕ ДА Е ШЕГА - ПИШИ

НА ВНИМАНИЕТО НА ВСИЧКИ КОИТО НЕ ИСКАТ ВАКСИНА - МОЖЕ ДА Е ШЕГА - ПИШИ

05.11.2021 | 23:25

НОСЕТЕ СИ МАСКИТЕ С ВИСОК КОЕФИЦИЕНТ НА ЗАЩИТА, ЗАЩОТО ИМА МЪГЛА И 5G-МРЕЖА И САМОЛЕТИ ПРЪСКАЩИ НАД МЙГЛАТА РАЗНИ НЕЩА, И НЕ СЕ ЗНАЕ ДАЛИ НЯМА НАНОЧАСТИЦИ С ЧИПОВЕ В МЪГЛАТА И ПО ВЪЗДУШНО-КАПКОВ НЯКОЙ ДА УСПЕЕ ДА ВИ ВКАРА НАНОЧАСТИЦИТЕ С ЧИПОВЕТЕ В ТЯЛОТО

Отговори
3 1
запомнете думите на Стою, скоро ще си смени мнението на 180 градуса

запомнете думите на Стою, скоро ще си смени мнението на 180 градуса

05.11.2021 | 22:55

ПОМНЕТЕ

Отговори
3 0
Психо

Психо

05.11.2021 | 20:31

Ваксинация! Трябва да се случи масово! Просто друг начин няма! Трябва! Иначе ще ни гони МОР.

Отговори
5 15
Пепо към Психо

Пепо към Психо

05.11.2021 | 20:32

Абсолютно! Ще е трудно, но трябва да се случи! Масова ваксинация!

Отговори
4 13
Смях

Смях

05.11.2021 | 20:54

Къде тоя мор?Само в главата ти.

Отговори
10 1
радев

радев

05.11.2021 | 20:20

Заради теб и онзи цайс денков замина втория мандат на радев

Отговори
8 1
продажник

продажник

05.11.2021 | 20:19

ей пумяр нали ти говореше за тия антитела подлога мръсна, айде поне като мъж излез и кажи от къде идва натиска да клякате и да си мените мнението през седмица!

Отговори
14 1
Вуте

Вуте

05.11.2021 | 19:30

Висша форма на тъпотия!

Отговори
12 2
Ти също

Ти също

05.11.2021 | 19:24

Си глупак. Факт. И фарма-фашист.

Отговори
7 2
Формален глупак

Формален глупак

05.11.2021 | 18:06

Нали твърдеше,че имаш антитела и няма да се ваксинираш?? Спрете цирка Кромид 19. Половината болници ,най вече частни са полупразни,а разкриваме нови легла в други.

Отговори
21 4
критерии

критерии

05.11.2021 | 17:28

Според публикация в Дойче Веле, в Израел са постъпили в болница заразени с Делта варианта "само" 7% след поставена ТРЕТА доза т.н. бустерна. Тук издават зелени сертификати на току-що ваксинирани. От какво са защитени те?

Отговори
19 9

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?