Следвайте ни

Министър Ангелов пред "Марица": Кои операции са разрешени

"Свети Мина" за леки случаи, иначе по булевард "Васил Априлов" и.., култов е професорът

viber icon

"Марица" зададе традиционните си два въпроса на брифинга. Репортерът ни попита министър Костадин Ангелов:

1. Отмяната на плановите операции не е ли бомба със закъснител, която може да доведе да по-късен наплив в спешни отделения или летален изход?

2. Има ли напрежение или съпротива в Пловдив по отношение на формирането на чиста COVID болница от общинската "Свети Мина", за да споменете по-рано темата?

Ето какво отговори министърът:

"За да се извърши една планова операция, трябва да участват не само опериращите лекари, но анестезиолози и реаниматори. Ние трябваше да дадем глътка въздух на българските анестезиолози и реаниматори, които са в интензивните COVID отделения от началото - до момента", започна професор Ангелов.

"Те са изключителен кът, не са много в страната. Това са нашите аргументи да спре плановата оперативна дейност.

По отношение на притесненията! Оперативната дейност не е спряна за пациенти с онкологични заболявания. За тези, които са неотложни като състояние. Не очакваме забавяне на лечебния процес.

Да, няма да могат да се правят хернии, които не са усложнени, козметични операции, пластични. Всички, които могат да бъдат отложени във времето.

Ако нещо няма как да бъде отложено и лекар прецени - няма проблем да бъде направено. 

Ето, професор Балтов е ортопед. Наскоро ми звъняха за пациент, който спешно се нуждае от смяна на тазобедрена състава, с температура, с възпаление. Ами това е спешен случай! Може да доведе до сепсис, нали не греша (б.а. обръща се към шефа на "Пирогов").

Затова казвам - медицината освен наука е и изкуство и всеки лекар взема решенията отговорно4, каза професорът.

За болницата в Пловдив той добави:

"Казах, че госпожа Каназирева има пълната ми подкрепа за изграждането на такава. Имаше притеснения, че липсват респиратори. Там ще бъдат настанени по-леки случаи, т-е, такива, които нямат нужда от дихателна реанимация.

Ако имат нужда от дихателни апарати - знаете къде се намира "Свети Георги! По булевард "Васил Априлов" - на достатъчно близко разстояние", показа завидни познания на Пловдив министърът.

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Лекари

Лекари

12.11.2020 | 16:30

Пълно безумие, Св. Мина отдавна не е болница. Тази жена предизвика хаос в целия град. Сложете лекар, който да спаси Пловдив.

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?