Следвайте ни

Министър Ангелов: Държим епидемията на каишка, няма да затягаме мерките ВИДЕО

viber icon

Здравните власти засега не са притеснени от растящия брой заразени от коронавирус и не предвиждат затягане на мерките, стана ясно от брифинга на Националния оперативен щаб и Ваксинационния щаб.

"Доволни сме от резултатите към момента. Следим нарастването на случаите, но отчитаме, че нямаме такъв голям наплив в здравните заведения", заяви здравният министър Костадин Ангелов.

"Нямаме такъв голям наплив и в лечебните заведения. В Кюстендил и Враца, където бях лично, видях, че лекарите се справят и работят спокойно и има достатъчно болнични легла. 6370 са потвърдените случаи за последните седем дни, излекувани са 3678.

"40% са заетите болнични легла за неусложнени пациенти в страната. Заетостта на интензивните легла към днешна дата е 42%. Най-висок процент заети интензивни легла са в Благоевград, Разград, Силистра, София-област и Хасково. Най-висок процент заети легла за неусложнени пациенти: 81% са в Благоевград, 57% са в област Плевен. По отношение на медицинския персонал от началото до момента броят на заболели медици е 9 937. Активните случаи са 729, от които на домашно лечение са 643, 86 са в лечебните заведения, от които 5 са настанени в интензивни структури",  допълни проф. Ангелов.

"Опитваме се да държим епидемията на каишка, но не можем да държим хората и бизнесите затворени с месеци. Вървим върху много тънък лед, но търсим баланса", увери министърът по повод подхода с мерките.

Почти запазваме класацията си по заболяемост и смъртност. 25-и сме в ЕС и 5-и на балканите по заболяемост от COVID-19, по смъртност сме на 15-о място в ЕС, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той обяви, че има високо ниво на разпространение на английската мутация на коронавируса в област Кюстендил. Това е и причината там да има толкова рязко покачване на броя на новозаразените.

„Няма как да бъде спряно разпространението, ще се разпространи и на друго места в страната. В момента в страните около нас, най-висок е процентът на разпространение на британския щам в Гърция, но го има и във всички останали страни“, каза още Кунчев

Тенденцията е за нарастване на случаите. Имаме нарастване с 24% на базата на 100 хил. души, добави председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

По думите му се намираме на нивата от 22 октомври миналата година. Смъртността е доста колебаеща се и сравнение с миналата седмица има намаление с 9%. Мутафчийски посочи, че смъртността е на приливи и отливи в последните седмици.

Очакваме от 240 000 дози ваксини до края на месеца, съобщи директорът на ИАЛ маг.-фарм. Богдан Кирилов.

Шефът на "Пирогов" проф. Балтов пък обясни, че се обмисля пристъпване към четвърта фаза на ваксиниране, за да се компенсира неявяването на вече планирани за имунизация хора от първите три фази.

Здравният министър се възмути, че медици продължават да насаждат с изказванията си недоверие към ваксините. Той обясни, че вече са изпратени всички характеристики на ваксините до семейните лекари, за да могат да избират най-подходящите за пациентите.

В отговор на въпрос дали ще се ваксинират бременни, от щаба обясниха, че все още се чакат резултати от изследванията, но най-вероятно няма да има никакви усложнения и противопоказания да бъдат имунизирани. Водещото решение обаче е на всеки един лекуващ лекар, заяви министър Ангелов.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Чесни сини очи

Чесни сини очи

18.02.2021 | 16:23

На тоя еврейн не му трябва мозък в кратуната проста А нещо постояно да му топли задните бузи еврейски тлъсти и да го държат с кайшка докато ближе пишка

Отговори
5 1
ГЮРО

ГЮРО

18.02.2021 | 14:19

Абе вие държите епидемията на каишка, та затова тя още не си е отишла. Ама вас #КОЙ ви държи на каишка, та постъпвате така? И от какво така загладихте косъма? А бре?

Отговори
19 0
Ох, боли !

Ох, боли !

18.02.2021 | 13:00

ха,ха,ха....държали я... ! смешник, държиш да не казвам кво !

Отговори
12 0
Прав си доФторе

Прав си доФторе

18.02.2021 | 12:10

Държим епидемията на каишка, а бизнеса в окови!

Отговори
11 4
Май  че!

Май че!

18.02.2021 | 11:39

Доктор Ангелов е по голям любител да държи хората на каишка.

Отговори
8 5
Как!

Как!

18.02.2021 | 11:26

Ще има наплив към болниците? То докторите взеха да се плашат от болниците той ми говори за наплив на пациенти. А наплив на качествени лекарства и ваксини?

Отговори
9 2
Мозъци

Мозъци

18.02.2021 | 11:18

Мозъци за продажба...

Отговори
6 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай