Следвайте ни

Министър Ананиев: Намалете глобите в градския транспорт!

viber icon

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев заяви по време на брифинг в МС, че има аргументи размерът на глобата, която се налага на хората без предпазни маски в градския транспорт, да стане по-поносим. Наистина има аргументи за по-поносими, но събираеми приходи от глоби, допълни министърът, като направи уговорката, че целта не е да се събират приходи от глоби, а хората да спазват мерките, за да няма разпространение на коронавируса, предаде БТА. 

Министър Ананиев съобщи, че вчера със столичния кмет Йорданка Фандъкова е била обсъдена темата за евентуалното намаляване на размера на глобата и допълни, че е поел ангажимент този разговор да се състои първо в МС, а след това и в парламентарната комисия по здравеопазване.

В отговор на въпрос за мерките в детските градини, министърът каза, че е създадена необходимата организация и допълни, че засега няма притеснителна информация. По отношение на ресторантите министърът каза, че се запазват изискванията за отстояние между масите - не по-малко от 1,5 метра, четирима на маса, както и за това посетителите, когато имат възможност, доброволно да ги поставят, а персоналът, особено при контакти с посетителите, задължително да е с предпазно средство.

Главният държавен здравен инспектор доц. д-р, д.м. Ангел Кунчев каза в отговор на въпрос, че подкрепя призива на МОН за отлагане по възможност на абитуриентските балове, защото независимо от характера на едно събиране, ако разстоянието между хората не е достатъчно и те са без маски, това увеличава риска от заразяване. Ясно е че, рискът не е за децата, които ще се съберат, а за семействата и най-възрастните в тях, допълни Кунчев и призова доколкото е възможно баловете да бъдат или отлагани, или провеждани по начин, по който максимално да се спазват предпазните мерки. Министър Ананиев съобщи, че по темата предстои разговор с министъра на образованието и ще се прецени дали да се допълни или да се измени заповедта.

Здравният министър беше категоричен, че санкции за хора без маски в местата, където те са задължителни, ще бъдат налагани на всички, в това число и на депутатите. Той посочи, че средата в парламента е рискова, защото е малко отстояние между седалките и допълни, че ще трябва да се разговаря с ръководството на НС, за да се обмислят възможности за по-специална организация за присъствие при обсъждане и взимане на решения, с която да се осигури отстояние на поне една седалка между депутатите. В отговор на въпрос министърът уточни, че не е обществено място, там където има контролируем достъп, като даде пример със заседателната зала на МС, където е възможно да се сваля маската, особено когато се докладва даден материал. Ананиев обаче допълни, че е добре да се спазва дистанция.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?