Следвайте ни

Месец след старта на ваксинацията: Пловдивски джипита получика първите РНК ваксини

viber icon

Пловдивски лични лекари получиха първите си РНК ваксини малко повече от месец след старта на масовата имунизация. Тя започна в края на февруари. Джипитата от район „Централен“ първи се сдобиха с Pfaizer, като от РЗИ са изготвили график, според които ще бъдат раздадени и на медиците от останалите райони. До момента те ваксинираха само с Астра Зенека. От РЗИ подчертават, че предоставените РНК препарати са за обхващане на възрастните на и над 65 години с хронични заболявания, както и за пациентите на хемодиализа и за трансплантираните. 

"Получих един флакон Pfaizer, който съдържа 6 дози. Тепърва започвам да се обаждам на желаещите да се имунизират с този препарат. От РЗИ ни увериха, че ще са по-регулярни доставките – един път на седмица или две", коментира д-р Ваня Добрева от ДКЦ "Свети Георги". Тя подчерта още, че в РЗИ е създадена добра организация за доставка и не се чака много. В ДКЦ на „Св. Георги“ има и 2 флакона на Астра Зенека или това са 20 дози. Нововаксинирани във вторник до обед няма.

Препаратът на Pfaizer има трайност 5 дни, след като бъде изваден от фризера, и затова се дава на джипитата от Пловдив. Заради логистиката за личните лекари от отдалечените райони са предвидени РНК ваксини на Moderna. Те могат да издържат до 28 дни. Освен тях личните лекари ще получават и от оксфордската ваксина.

„Хората се повлияха, че Астра Зенека е лоша ваксина, но това не е така. При нея е важно ако има имунизирани жени на контрацептиви и естроген, те да се наблюдават по-активно. Въпреки това се избягва да се поставя на тях, затова и хората се разпитват преди да им бъде сложена първата игла“, обясни д-р Ваня Танчева-Манчева, която е директор на РЗИ – Пловдив.

Тя подчерта още, че изначално голям брой хора имат проблеми с кръвосъсирването. Затова активното включване на джипитата в имунизационния процес е важен. „Те познават проблемите на пациентите си“, аргументира се д-р Танчева-Манечева. По думите й препаратите се раздават за седмица с цел да не се застояват и да не се получава струпване на много хора на едно място. 

Личните лекари от район „Западен“ и „Източен“ ще получат предназначените за тях дози ваксини в сряда, от „Южен“ в четвъртък, а от „Северен“ в петък.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?