1553
Следвайте ни

Мерките срещу COVID по нов модел, вижте го

viber icon

Нов модел за управление на ковид кризата обещаха управляващите. Утре членовете на Министерския съвет ще гласуват предложението на Пандемичния съвет.

А именно - да се управлява не на база общ процент заболели от населението, а да се отчете каква част от населението е в тежко здравословно състояние поради настъпване усложнения от ковид. Водещо в плана ще залегне процентът легла в интензивните отделения, които са свободни. Това каза Лена Бориславова, началник на кабинета на премиера в предаването по БНТ "Още от деня".

"Предлагаме страната да бъде разделена на 6 области, в зависимост къде са пациентските потоци и да се изследва къде има останали свободни интензивни легла. При достигане на четвъртия етап от 80% заетост или по-висока, едва тогава да бъдат въвеждани в тази област съответните мерки, които да доведат до овладяване на кризисни ситуации, за да няма хора, лишени от интензивни грижи", каза Бориславова.

Ако в една болница няма достатъчно легла, моделът трябва да отчете пренасочване в друга област.

През последните дни МС работи да бъдат открити нови ковид легла, разработват се също стимули за доброволци в ковид отделения, каза още тя.

Бориславова допълни, че кабинетът работи по модел, който да отложи във времето необходимостта от въвеждане на пълен или регионален локдаун.

"Предлага се да има 4 етапа, като първите два етапа са с по-ограничени мерки на въздействие, предимно във връзка с въвеждане и използване на зелен сертификат на обществени места. А едва 3 и 4 етап, когато се достигне над 80% заетост на леглата в интензивни отделения, да има по-рестриктивен подход, но дори и той да бъде ограничен във времето.

Промяна в подхода е и че ще се постараем учениците да не бъдат първи засягани от ограниченията, особено при децата от 1 до 4 клас", каза още Бориславова.

Тя коментира и днешните протести така:

"Темата за ковид кризата е чувствителна, това което правителството предприема е всеки гражданин да бъде чут и изслушан от управляващите, да има възможност да представи своята гледна точка. Но сме против всяка ескалация на конфликт, който поставя в риск живота на гражданите"

Бориславова заяви, че премиерът Петков, както и здравният министър Сербезова са заявили своята готовност да влязат в диалог с всички граждани, за да се бъдат чути и да бъде взето най-доброто решение за справяне с тази криза.

"Това обаче, зад което заставаме е не да се ръководим от натиск, а от истински медицински и математически данни и други модели, които могат да допринесат наистина за решаване на проблема", каза Лена Бориславова.  
  
  

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Еййй браво

Еййй браво

12.01.2022 | 21:54

И аз искам такъв началник кабинет ахах как ще го лигави майкооо направо му завиждам на премиерчето ама то така е като не съм учил ще лъскам кво да прааа

Отговори
3 3
Погрешно мислене

Погрешно мислене

12.01.2022 | 21:54

Не виждам логиката. Хората не се лекуват само в интензивното. Ами другите отделения като се напълнят? Ами болните вкъщи? Те как го карат, мислите? Кой ще поеме огромните разходи за тестване и лечение? На нашето 4членно семейство ни излезе около 1500 лева тестването и лечението. Вие за тези неща мислите ли? Това не е здравеопазване. Рискувате здравето на деца, учители и родители. Не трябва да гледате само интензивните легла. Ами медицинският персонал в болниците, ами образователната система ще издържат ли на натиска на Омикрон? Болните учители кой ще ги смени? Министрите на здравеопазването и на образованието ви са за смяна. Много черни точки събраха набързо.

Отговори
10 1
това е модела

това е модела

12.01.2022 | 21:18

на снимката

Отговори
2 3
Върти Суче Магаре чифутско на лед

Върти Суче Магаре чифутско на лед

12.01.2022 | 20:35

И я ще я чу .кам зверски ама по главата чифутска Докато вида ко има вътре във чифутската и глава

Отговори
3 2
охдамипаднешленашатиразкажаигратанагрубиясекс

охдамипаднешленашатиразкажаигратанагрубиясекс

12.01.2022 | 20:23

Тая кака ше я ч.укам зверски...

Отговори
4 2
Оооооо

Оооооо

12.01.2022 | 22:49

Аман от комплексари!

Отговори
0 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?