Следвайте ни

Международен шофьор, върнал се от чужбина, може пак да замине, ако тирът му е натоварен

viber icon

Международните шофьори, които идват от чужбина, попадат под карантина, но могат натоварят тира със стока и да напуснат страната.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев измени заповедта си от 17 март, с която императивно се разпореждаше всеки шофьор на тир, който се върне от чужбина, задължително попада под карантина за 14 дни. Тази мярка бе на път да блокира превозите на стоки, тъй като имаше опасност да свършат шофьорите.

Новата редакция на заповедта гласи, че водачите, които разтоварват стоки и товари и предвиждат отпътуване, за периода на престой в България се поставят под карантина. Но имат право да се намират в кабината на тежкотоварния автомобил, да го управляват и да извършват товаро-разтоварни дейности. И най-важното – имат право да напускат територията на България преди да е изтекъл карантинния период, когато това е за извършване на международен превоз.

Така че един международен шофьор, който, примерно, е докарал стока от Германия или Франция си отива в дома и е под карантина. Когато обаче дойде време да отпътува с натоварен тир, това му е разрешено.

Той обаче е длъжен при поява на симптоми на COVID-19, повишена температура, зачервено гърло, кашлица, затруднено дишане и др., да се свърже незабавно с личния си лекар или с РЗИ.
Дори да са български граждани, шофьорите, с чийто камион се извършва транзитен превоз, трябва да напуснат държавата до 24 часа. Същото важи и за чуждите камиони.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?