Следвайте ни

Медици от частни клиники ще помагат на МБАЛ "Свети Мина"

viber icon

Областният управител Дани Каназирева и д-р Сийка Димчева от РЗИ проведоха среща с лекари и сестри от други две пловдивски болници, които с решение на Областния щаб предоставят екипите за подпомагане на МБАЛ „Св. Мина. Графикът вече е изготвен, като медиците започват работа още от понеделник. Те са от частните болници - Клиника „Медикус Алфа“  и  МБАЛ  „Уро Медикс“ .

„Благодаря на всеки един лекар и сестра, както в МБАЛ „Св. Мина“, така и във всички 19 болници на територията на Пловдив област, които не отказаха и продължават да работят. Правим каквото можем, от тук нататък организацията е в ръцете на Общината, коментира Каназирева.

Тя апелира да престанат коментарите,  че бившата първа градска болница е  лошо състояние, че не може да провежда каквото и да е лечение, защото това води единствено до загуба на доверие у хората, в самата болница и в здравните грижи, които се полагат там, като това ще нанесе наистина големи щети за в бъдеще. В болницата има достатъчно добри специалисти, които и към момента се справят с вече откритото отделение за Ковид-19.

„Пловдивчани имат нужда от всяка една пловдивска болница в момента, а относно общинската болница МБАЛ „Св. Мина“, самите пловдивчани не веднъж, чрез своите данъци са я спасявали  и милиони са били инвестирани в нея, именно от техните данъци, допълни областният управител.

По повод коментари на политици за  преобразуването на леглата за лечение на Ковид-19  в „Св. Мина“, областният управител поясни, че  за  процедурата не е нужно решение на Общинския съвет. Преобразуването на част или цялата дейност на болница става със заповед на здравния министър, респективно със заповед на РЗИ и сключване на анекс със Здравната каса. За „Св. Мина“ има издадена заповед на РЗИ за 90 легла.   Преобразуването ще става поетапно. Решението за него е взето от Областния щаб още през пролетта, обсъдено е с община Пловдив и е съгласувано със Здравния министър.

    Болницата се финансира чрез публични държавни средства, конкретно за Ковид- 19  по клинични пътеки – 39  и 104  и от здравната каса към момента проблем с плащането по тях няма.

   Относно персонала това  е проблем във всяка една болница. В МБАЛ „Св. Мина“ към момента работят 72 лекари, поне по документи, и получават месечни възнаграждения. 45 от тях са под 60г., както и 27 медицински сестри също са под 60г. Въпросът е кой ще остане да работи, защото на сила никой не може да бъде принуден. В болницата се водят на работа 8 анестезиолози, но всъщност повечето са на хартия. Именно затова решението е тежките случаи да се транспортират до най-близката болница с възможност за интензивно лечение и за това също има издадена заповед.

   Относно състоянието на болницата са извършени редица проверки на комисия  от РЗИ , Лекарският съюз и Медицинския щаб.  Становището е, че материалната база е в добро състояние, много по-добро от редица други болници, няма нужда от ремонти и каквито и да е капиталови разходи. Има кислородна система и апаратура.

       Единственото, за което моля и внасям искане, е общинските съветници  да гласуват сума от 40 000 лева на месец, с което да доплащат, над отпусканите от държавата 1000 лв., допълнително възнаграждение на медиците, които остават и се съгласяват да работят в МБАЛ „Св. Мина“. Целта на това мое предложение е те да бъдат запазени, допълнително стимулирани и равнопоставени с медиците във всички останали частни и държавни болници.

 

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Гражданин

Гражданин

13.11.2020 | 14:41

Т.ъпа овцо,сутринта обясняваха,че нямат право болниците да разкриват легла,въпреки заповедта на здравния министър. Противозаконно е! Здравна каса няма да изплати клиничните пътеки,защото така ще наруши закона. Мястото ти е на пилона. Там си се справяла добре. Като обрастен си кръгла нула!

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?