Следвайте ни

Математикът Петър Велков: Против здравата логика е да смекчаваме мерките

viber icon

"Данните не показват, че можем да започнем смекчаване на мерките." Това заяви математикът Петър Велков, който e преподавател и експерт по управление на кризи. Той напомни, че през последните седмици България продължава да бъде първа по смъртност от Covid-19, а процентът на положителни проби показва, че вирусът е силно разпространен в обществото. 

"Да смекчаваме мерките в момента е против здравата логика", коментира Велков пред БНР.

По думите му, в последните седмици, не само дни, продължаваме да сме първи по смъртност, а броят положителни проби за коронавирус показва, че вирусът е силно разпространен в обществото.

"Ситуацията в България е много далече от овладяване", подчерта той.

Той допълни, че е много важно антигенните тестове да бъдат включени като източник на информация за заболеваемостта. По думите му, отрицателният резултат при антигенните тестове не трябва да се приема за чиста монета и е необходимо да бъде потвърден с PCR, ако човек има симптоми. Положителният тест обаче трябва да бъде приравнен с PCR теста.

Математикът е на мнение, че ако се отворят ясли и детски градини и се премине към постепенно отваряне и на други обекти, „ще направим едно нищо, ще задържим системата на високи стойности - ако отворим до седмица, ще стане по-зле, отколкото, преди да затворим“. Ние тепърва ги затворихме, без да можем да видим ефективен резултат, заяви той.

Не сме закърпили все още системата за проследяване и карантиниране и тя продължава да изнемогва, отбеляза още Петър Велков.

Ако пандемията се управлява с ясни и точни мерки, няма да се влиза в тежки локдауни, обобщи ​математикът. 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Батко

Батко

10.12.2020 | 12:54

Тоя пък един математик

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?