Следвайте ни

Математикът на Щаба: Всичко е зелено, но да не изпуснем шарана

viber icon

Отлична информация за пандемията изнесе проф. Николай Витанов, математик на закрития Щаб. Цяла България е в зелено за поносим риск по скалата на учения. Ето какво написа той:

"Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 11 юни 2021 г

Днес ще започна с една много добра новина. Обикновено не показвам картите на риска, защото хората в областите с висок риск могат да се притеснят. Но днес картата е такава, че може да се покаже без притеснения. Ето я. Такава карта не се беше появявала от около година. В момента в страната рискът от COVID-19 е поносим. По морето е много нисък, тъй, че който може и иска, да отива да почива на българското море.

Базовото репродуктивно число днес е 0.716. Обхватът на заразата се очаква да продължава да се свива. Какно писах, броят на активните случаи върви надолу и се очаква да продължи да върви така към 12 500.

Здравната система се разтоварва, положението в София - град и в другите големи градове е добро, медицинска помощ ще има за всеки нуждаещ се без проблеми. Ваксини също има, но както казах през януари (когато нямаше): Ще дойде време да има ваксини и да няма кой да се ваксинира.

Е, дойде това време. Не е добре, че ваксинацията върви бавно. Което е добре, че новите варианти на вируса ни заобикалят засега. Индикаторите за смяна на тренда имат много ниски стойности, както вече писах, ще си изкараме спокойно почивните дни в края на седмицата. Наближаваме точката на шарана - едната карта стана вече зелена, ще стигнем, когато и другата стане зелена. Тогава пак ще кажа: Дръжте шарана. Но тоя път наистина го дръжте, защото видяхте, че не е шега работата".

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

мънимъни

мънимъни

13.06.2021 | 00:24

Срещу достатъчно пари тоя ще сметне правилните числа. ;)

Отговори
1 0
свободен човек

свободен човек

12.06.2021 | 19:46

Конвенция от Овиедо Член 2 (Върховенство на човека) Интересът и благото на човека имат предимство над интереса на обществото или този на науката. Член 5 също е готин. Петете закона! Имате права.

Отговори
2 0
Де бре сапунче чифутско

Де бре сапунче чифутско

12.06.2021 | 15:03

Теа чифути найстина ни имат за шарани Вижте му изказа на чифутскя купелдак

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?