Следвайте ни

Математикът на Щаба с чудесна новина за края на пандемията

viber icon

Вероятно след 2-3 седмици ще се върнем към нормален живот и наесен хората почти ще са забравили за това състояние. Това сподели математикът на Националния оперативен щаб проф. д-р Николай Витанов пред Нова.

„Ние сме последното стъпало на стълбата. Сценарият е стабилен – между 0 и 20 случая. Ние стоим срещу вратата, на която пише „край на медицинската част на кризата”. Просто трябва да минем през нея.”, посочи той. Преди това обаче трябва да избегнем „ефекта на шарана”. Затова трябва да се процедира хладнокръвно и търпеливо. В противен случай може да се обърнем и да се изкачваме нагоре по стълбата.

Промяната в климата също влияе благоприятно за края на епидемията у нас. „Топлото и сухо време е смъртоносната комбинация за вируса. Вирусът се размножава добре, когато е влажно. Когато е сухо, не може. Като изгрее слънце и не вали дъжд, ситуацията може да отиде на приключване.”, каза проф. Витанов. Проблем може да има, когато отново стане студено и влажно.

Математикът посочи, че пикът у нас с бил около Великден и след това случаите са започнали да намаляват, заради предприетите мерки от здравните органи по отношение на изолирането на огнищата на заразата. „Обяснението за това е, че в България развитието на епидемията не следва класическият сценарий поради факта, че клъстерите се изолират навреме. Когато някой се зарази и почне да предава заразата, веднага отива районната Здравна инспекция и установяват кои са му контактните лица и по този начин хващат клъстера и го изолират, той не може да се разпространява.”, обясни проф. Витанов. Изтървем ли обаче два клъстера заразените могат отново да станат по 100 на ден, посочи Витанов. „В момента всички е под контрол, клъстерите са хванати и стоим пред вратата. Просто не трябва да изпускаме шарана.”, допълни той.

Според него ако се спазват всички оставащи мерки и няма „дълги пасове” като самолетите от чужбина, които идват със заразени на борда, тогава ще свършим по график до средата на юни месец. „Тогава броят на заразените на ден ще е толкова малък, че няма да представлява проблем.”, каза още математикът.

Събирането на много хора на едно затворено пространство е сред мерките, които трябва да се отпуснат последни, посочи проф. Витанов.

Коментари (1)

Дии

Дии

31.05.2020 | 10:41

Математик нагаждач. Рядко противен човек.

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?