Следвайте ни

Математик: Смъртността от COVID ще нарасне между 4 и 8 пъти

viber icon

Очакваме повишаване на смъртността от коронавирус в страната през следващите дни. Това заяви математикът и експерт по управление на кризи Петър Велков в сутрешния блок на Би Ти Ви.

По думите му през следващите дни ще се повиши общият брой на заразените, както и на хората, които се нуждаят от медицинска помощ и тежките случаи.

 „Тежките случаи вървят с около 14 дни закъснение, а смъртните с – 21. В момента при смъртните случаи ние наблюдаваме ефекта от преди три седмици с около 600 случая. Сега имаме над 4000, тоест заболеваемостта е нараснала 5-6 пъти, очакваме и смъртността да нарасне пропорционално – между 4 и 8 пъти“, обясни математикът.

Той обясни, че повишаването на смъртността зависи от достъпа до болнична помощ. Според него скоро ще минем границата от 100 души загубили битката с COVID-19 за денонощие.

„Може да стигнем и 300. Между 15 и 20% е смъртността на хора, приети в болници. В момента те са над 3000. Около 40% е смъртността при интензивните пациенти, в момента имаме над 250 души. 80% е смъртността при интубираните – само си направете сметката“, каза експертът.

По думите на Велков математическите модели показват, че до 10 дни може да достигнем 8000 заразени за 24 ч. Той добави, че в България се извършват много малко тестове и затова реалните мащаби на пандемията не са известни.

„Притеснителен показател са карантинираните случаи – в момента имаме малко над 41 хил. активни случая и почти толкова карантинирани. Тоест, ние нямаме проследяване на пандемията, на контактните лица – вирусът се разпространява неконтролируемо“, добави той.

Експертът заяви, че Регионалните здравни инспекции изнемогват и нямат достатъчно служители, за да проследяват случаите.

 
 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

китайски вирус

китайски вирус

05.11.2020 | 12:22

А дано измрат туя гнили мръсни китайци дето заразиха цял свят с вируса си!

Отговори
0 0
Дони

Дони

05.11.2020 | 11:20

Ако тозисе окаже прав(това го прогнозират и други епидемиолози), жална ни майка! Отново се взимат някакви половинчати мерки. Отново молби за самосъзнание и дисциплина. Господин здравен министър,не разбрахте ли,че българина има голям дефицит имено на това? Така или иначе,ще затворите държавата. Само че,ще бъде твърде късно!

Отговори
7 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?