Следвайте ни

Математик оповести добра и лоша новина за коронавируса

viber icon

Имаме спад при PCR тестовете, но ръст при антигенните. Имаме спад на заболяемостта, този път нямаме ръст при отварянето на заведения и училища. Спазват се правила в офиси и фабрики.  Това заяви математикът Лъчезар Томов в сутрешния блок на bTV.

"Пандемията спада, случаите спадат. Много хора преболедуваха и това е основната причина. При нас има много починали, които не са влезели в статистиката. България е страна, която не е гъсто населена, малка мобилност и няма вътрешен трафик, както е в Германия. Затова при нас по-слаби мерки водят до по-сериозни резултати ", коментира още той.

"Швеция забрани събирането на закрито и открито на повече от 8 човека, а те имат повече преболедували от нас. При дискотеките може да има локални вълни. Безумно е да се позволява това, докато не се имунизират всички. Трябва да вземем пример от Швеция".

"Две седмици след Великден ще се разбере какъв е ефектът и има ли ръст покрай пътуванията. Сега има страшно много преболедували и трябва да е по-добър резултатът от миналата година", заяви още той.

Томов коментира и новите варианти на вируса.

"Надявам се да няма нови варианти. Сега е времето, в което трябва да се тестват случайни хора, за да се видят колко са преболедували. Да установим какво се е случило и да преценим колко време имаме, какво ще се случва".

"Ако говорим за истински колективен имунитет, това е възможно, като се ваксинират над 5 милиона души. Трябва първо да се ваксинират възрастните, за да намалим текучеството пациенти в болниците.  Има висока смъртност при всички възрасти в България. Рискова група са хората с наднормено тегло, диабет, с хронични заболявания и употреба на цигари и алкохол. Хората не ходят навреме в болниците и това влошава нещата".

"Има лоша и добра новина за коронавируса. Добрата е, че COVID-19 мутира навсякъде еднакво. Лошата новина е, че мутира бързо и имунитетът не ни помага да бъдем защитени. Вървим към преодоляване на вируса, но правителството трябва да изисква навсякъде да ходят ваксинирани.  Трябва да се внимава с внасянето на вируса, карантината допринася за ниската смъртност и по-малкото заболели. Много държави се справиха с това".

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?