71
Следвайте ни

Математиците категорични: Локдаунът е неизбежен ВИДЕО

viber icon

България отново отбеляза черен COVID рекорд с 124 починали през последното денонощие според данните на Единния информационен портал. Броят на новите случаи достигна близо 7000, с което бе надминат рекордът от пика на пролетната вълна. Леглата в болниците намаляват. Само за ден са хоспитализирани над 1100 души.

 На този фон математици прогнозират, че при темповете на ръст в броя заразени местата в болниците ще се изчерпат след 7 до 10 дни.

 Според математиците локдаун е неизбежен, а мерки като зелен сертификат са закъснели предвид броя заразени, съобщи bTV.

„Като погледнете с каква сила се завъртяха числата последните 10-тина дни… Една част от тях се хоспитализират волю неволю, това показва, че до седмица, максимум 10 дни, и тези хоспитализации, леглата няма да стигнат“, казва математикът проф. Огнян Кунчев.

Дори при пълно затваряне, според сметките, ще са нужни поне 15 дни, за да спадне броя заболели.

 „Ако днес сложим пълен локдаун, трябва да изчакате 10-15 дни да видите как ще се счупят нещата“, казва Кунчев.

Според вирусолози кривата на заболеваемостта хвърчи нагоре, а "Делта" вариантът продължава да доминира. Те обясняват защо наличието на антитела не е приемлив вариант за издаване на сертификат.

 „Антителата са нещо много хубаво и ни предпазват, обаче те са различни видове. Тези антитела, които гарантират, че съответният индивид е предпазен от заболяване, са вирус неутрализиращите антитела. Доказването им се прави с вирус неутрализираща реакция, тя е единственият метод“, коментира доц. Любомира Гломб, виросолог в НЦЗПБ.

 А докато броят заразени се покачва, все още се чака решение кога личните лекари ще могат да изписват безплатни лекарства. НЗОК вече е предложила на джипитата да могат да издават рецепти. БЛС обаче трябва да одобри това по закон.

"Досега личните лекари как изписваха безплатни лекарства без преглед? Оправданието, че не желаем да извършим нещо, е винаги добре дошло за някой. Всичко е електронно възможно", коментира председателят на НЗОК проф. Петко Салчев.
Безплатни лекарства за пациенти има и в COVID зоните. Остават обаче две области, в които все още няма такива - Видин и Силистра.

От тази сряда и Бургас е в тъмночервената зона на разпространението на коронавируса според 14-дневната карта. В Габрово прехвърлиха 1000 заразени на 100 000 души.

Математикът проф. Николай Витанов коментира, че броят на репродуктивното число се покачва. Това означава, че всеки 10 заболели заразяват нови 14. Предстои то да се покачва през следващите дни.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

чалгарчето малко - останало тъпо - жалко

чалгарчето малко - останало тъпо - жалко

27.10.2021 | 22:58

А сега друга задачка, за да определим има ли полза от присъственото обучение или кой е глупав и кой се прави на умен. Чакам отговорите Ви. Празен сал плава по течението на река, което има скорост 1 км в час и изминава 1 км път за 1 час. За колко време ще се върне по обратния път?

Отговори
1 0
Само казвам

Само казвам

27.10.2021 | 19:30

Само минавам да кажа, че всички тролове миналата седмица плюеха математика Лъчезар Томов за прогнозата му, че всявал паника и тн. Обаче ако в момента погледнем цифрите и ги сравним с казаното ще видим, че прогнозата му е напълно вярна и се е сбъднала за съжаление. Не отричайте реалността. Ваксинирайте се, защото иначе ни очаква нов локдаун.

Отговори
2 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?