Следвайте ни

Масово купуват "чудодейно лекарство" срещу COVID-19

viber icon

Индонезийците пренебрегнаха предупрежденията и се втурнаха да се запасят с „чудодейно лекарство“ срещу COVID-19, в подкрепа на което се изказват водещи политици и влиятелни лица в социалните медии, тъй като неконтролируем вирус обхваща страната.

Властите съобщават за стотици смъртни случаи всеки ден, докато четвъртата по население държава в света се бори с най-тежкото избухване на болестта от началото на пандемията.

В аптеките в цялата страна липсва Ивермектин, средство за орално лечение, което обикновено се използва за лечение на въшки и други паразитни инфекции, благодарение отчасти на публикации в социалните медии, рекламиращи потенциала му за лечение на коронавирус.

"Тези, които идват, показват на телефоните си снимка, показваща, че ивермектин ... може да излекува Covid", каза Йойон, ръководител на фармацевтична група за продажби на пазар в столицата Джакарта.

Той каза, че недостигът е повишил цената на лекарството от около 175 000 на 300 000 рупии (12 - 21 долара) за флакон.

"Изчерпахме доставките на момента, тъй като много хора дойдоха да го купят", добави той.

Ентусиазираните похвали от популярни онлайн личности помагат да се стимулира търсенето.

„Ивермектинът е един от сигурните и ефективни ключове за прекратяване на пандемията според различни лекари, с много научни доказателства“, написа Реза Гунаван, самоопределящ се като „холистичен здравен специалист“, на своите 350 000 последователи в Tуитър.

Иман Сяфей, съоснователят на популярната индонезийска медия Asumsi, използва същата платформа, за да каже, че петима негови познати са се възстановили от Covid, след като са взели лекарството.

"Може би плацебо. Може би. Но и това може да е вярно", добави той.

Силви Бернади, която живее в покрайнините на Джакарта, заяви, че е закупила ивермектин за заразени роднини, след като е видяла съобщения в WhatsApp и публикации в социалните мрежи, популяризиращи лекарството.

"Много хора казват, че може да излекува COVID-19, затова го купих", каза 66-годишната жена, като призна, че някои от тях са изразили опасения относно неуточнени странични ефекти.

Подхранвано от анти-ваксинални и пандемични теории на конспирацията онлайн, има нарастване на търсенето на лекарството от Бразилия до Южна Африка до Ливан.

Но производителят Merck заяви, че "няма научна основа за потенциален терапевтичен ефект срещу COVID-19" и предупреди за възможни проблеми с безопасността, ако лекарството се прилага неподходящо.

Учени, Световната здравна организация и няколко регулатора на лекарства - включително този на Индонезия - също подчертаха, че липсват достоверни доказателства, които да показват, че действа срещу COVID-19.

Това не попречи на индонезийския магнат и министър Ерик Тохир да възхвалява ивермектина и да призовава местното производство за борба с настоящото огнище. Бивш собственик на италианския футболен шампион Интер Милано и акционер на баскетболния Philadelphia 76ers, Тохир наскоро предположи, че държавният фармацевтичен гигант Indofarma може да произвежда до четири милиона таблетки ивермектин на месец.

Въпреки че каза, че са необходими повече тестове, за да се установи ефективността му срещу коронавируса и призова потребителите да получат рецепта, преди да приемат таблетките, хората не обръщат внимание на това.

"Не съм лекар, но в средата на отчаянието и трудностите мисля, че всичко си заслужава да се опита", каза Суси Пуджиастути, популярен бивш министър на риболова, който има 2,5 милиона последователи в Tуитър.

Публикациите и статиите във Фейсбук , които изтъкват ефективността на лекарството срещу коронавируса, се разпространиха в няколко страни.

След нарастването на търсенето на лекарството в Латинска Америка, СЗО заяви през март, че всяко използване на лекарството като лечение на коронавирус трябва да бъде ограничено до провеждането на клинични изпитвания.

Американската администрация по храните и лекарствата дори предупреди за рисковете от приема на ивермектин след съобщения за хора, хоспитализирани след поглъщане на версия на лекарството, предназначено за коне.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

въх

въх

08.07.2021 | 22:27

Ивермектин вече има peer-reviewed study в American Journal of Therapeutics, 61 общо проучвания, от които половината randomized controlled trials(RCT) - ivmmeta.com, буквално всички най-високи критерии за ефективност са покрити. Мерк не им изнася да признаят, че ивермекитн работи, медикамента е без патент, евтин за производство, ефективен и можеш да се пие като профилактика(един вид алтернатива на ваксините). Мерк си разработва нови медикаменти, които да патентова и да изкара яко пари, ивермектин би подкопал всичкият бизнес с ваксините и новите медикаменти, естествено, че ще го очернят. Изключително безопасен профил има, от 40 години се ползва и при хората, особено в Африка. Препоръчвам I-MASS протокола за превенция на FLCCC alliance, имат и за лечение протоколи. Ветеринарните продукти всеки сам може да прочете състава им и да прецени дали са безопасни или не съставките ;) Казвам го, защото са много по-евтини от онзи в аптеките за хора. Споделяйте на близки и познати за този медикамент, барем се оттървем от делта вълната и от потенциално насила ваксиниране.

Отговори
3 0
хъхъхъ

хъхъхъ

08.07.2021 | 17:57

Но производителят Merck заяви, че "няма научна основа за потенциален терапевтичен ефект срещу COVID-19"... Тази фирма е огромен германски концерн, произвеждащ от лекарства до... микрочипове. Така е! Чипове! Ей сега я втасахме. Всячески искат да ни набучат експериментални препарати под различни имена. Я ваксина, я лекарство. За едно грипче.

Отговори
3 0
hhhhhhhhh

hhhhhhhhh

08.07.2021 | 17:25

Явно работи, а експерименталните препарати, наричани ваксини, и без това не действат.

Отговори
9 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?