Следвайте ни

Мария Спирова, доброволец за ваксината срещу COVID-19: По-страшно е в метрото

viber icon

Повече се страхувах, когато пътувах в Лондонското метро, отколкото като доброволец, на който тестват новата ваксина срещу COVID-19. Това заяви Мария Спирова – българката, която участва в клиничните изпитвания във Великобритания.

На групата, в която съм, ще се постави най-високата доза ваксина. Втората доза ще ми бъде сложена на 16 септември, разказа тя в ефира на „Тази сутрин” по БиТиВи. В момента се знае, че ваксината създава добър имунен отговор и произвежда антитела. Не знаем обаче в следващите 10 месеца аз ще имам ли тази защита или тя ще падне много бързо, допълни Мария Спирова.

След първата доза от ваксината, приета на 7 август, близо 40 часа поддържах температура. Оттогава не съм имала никакви признаци на организма, че нещо се случва, разказа още доброволката.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Коя е ваксината

Коя е ваксината

14.09.2020 | 11:27

Векторна е, с атенюирани, ще рече отслабени вируси наречени вектори. Към аденовирусен вектор се прикрепя корона вирусен ген, и се пренася до клетките. В Китай компания CanSino разработи ваксина на база аденовирусен вектор Ad5. Johnson&Johnson създаде ваксина на основа аденовирусен вектор Ad26, подобна е Sputnik V, всички са човешки. А Оксфорд института съвместно с AstraZeneca използва аденовирусен вектор от шимпанзе, получи неочаквана странична реакция, миелит, и поръчки 100 млн дози за САЩ с цена 1 млрд USD и за 30 млн дози в Европа

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?