Мангъров атакува: Личните лекари да скачат в битката, жертви ще има

Мерките няма да свършат работа, категоричен е доцентът

"Крайно време е да махнат абсурдните изисквания, когато човек прегледа някой с COVID, да се карантинира. Така системата спира да работи. Не може човек да бъде лекуван по телефона, не може, колкото и да ни се иска. За да бъде хоспитализиран, той трябва да бъде прегледан." Това заяви в ефира на "България сутрин" началникът на ковид отделение в Инфекциозната болница доц. Атанас Мангъров.
"Всички лекари да слагат престилки, маски, ръкавици, шлемове, облекла и да започнат да лекуват своите болни. Да, страшно е, някой може да загине, но няма друг начин", подчерта доц. Мангъров.

Той обясни пред Bulgaria ON AIR и как се действа при запълнен капацитет в отделението.

"Когато капацитетът е запълнен, но човекът е тежко болен, веднага се намира начин да бъде хоспитализиран. Изписва се на другия ден човек, който е подходящ. Не връщаме никого", посочи той, но заяви категорично, че в болница има смисъл да влизат хора, които се нуждаят от лечение с кислород.

"Когато един човек е хоспитализиран, няма как да го изхвърлиш на другия ден. Трябва да се прави много добра преценка в доболничната помощ кой е за хоспитализация. Когато хората нямат нужда от лечение с кислород, няма нужда да влизат в болница и това трябва да им се каже", изтъкна доц. Мангъров.

По думите му няма как здравната система да функционира без доболничната помощ.

"Когато новите мерки се въведат, може би ще настъпи лек спад на новозаразените, но когато всичко се отвори, нещата ще се върнат обратно, не е този начинът да се борим с епидемия като тази, колкото и да ни се иска. Това е природно бедствие, това е нещо, което се случва, и да се борим с него, а не да се крием", каза още Атанас Мангъров.

И добави, че за коронавирус няма лечение.

"Хората си мислят, че това е нещо, за което има лечение, че като се натъпчат с 2-3 антибиотика, ще им мине. Това е остра вирусна инфекция, за която няма лечение. Протоколите за лечение - някои от тях са абсурдни, това нещо не се лекува с антибиотици", посочи началникът на Ковид отделението в Инфекциозната болница.

Относно пациенти със сезонен грип, доц. Мангъров заяви, че може и да има, но симптомите са идентични с тези на коронавируса.

"При Ковид заболяването е по-продължително - възстановяването е около месец, месец и половина", коментира на финала той.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
АнтиКовид

АнтиКовид

27.11.2020 | 11:42

Браво, този лекар не си даде задника,като Мутафчийски, Кунчев и Мустака. Те също казваха,че е лека инфекция,или май се позабрави това. Мангъров влезе да работи в инфекциозна обстановка. Здравният министър направи ли същото?

Отговори
7 8
Чао

Чао

27.11.2020 | 11:23

Ти жив ли си още? Скъса ли дипломата,както беше обещал? Значи първо нямаше вирук,после беше леко грипче,сега е остра вирусна инфекция. Време ти е са оставиш лекарската професия. Заради теб п.ростите българи ходеха и продължават да ходят без маски като и.зоглавени.

Отговори
10 9
mri be

mri be

27.11.2020 | 11:07

Мръсното недоразумение да мре!

Отговори
7 9
Kostadin

Kostadin

27.11.2020 | 10:55

Защо му давате трибуна на провалил се с прогнозите си “ специалист”

Отговори
13 12

Анкета

Какво очаквате от кабинета „Денков-Габриел”