Следвайте ни

Личните лекари пускат безплатен PCR и при липса на обоняние

viber icon

Личните лекари ще могат да пускат направление за безплатен PCR тест при 5 симптома, характерни за COVID-19. За това са се договорили Здравната каса, властите и джипитата, обясни главният здравен държавен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Най-новият критерий е липса на обоняние, който се забелязва при доста голям процент болни.

Доц. Кунчев беше попитан и как да реагира лекар, чийто пациент е установен с коронавирус. "И досега лекарите контактуват непрекъснато със заразно болни, не е новост при тях, така че едва ли се нуждаят от допълнителни указания. Хубаво е при съмнения да затворят за 5 дни и да си направят тест. Но един лекар контактува с толкова много хора, вероятно и безсимптомни, така че едва ли може да знае кога е бил в контакт", отсече д-р Кунчев.

Доцентът призна, че около 1500 теста дневно се правят от държавните власти, останалите идват от частни лаборатории. Доста хора искат да се тестват за лично успокоение, били са контактни или имат симптоми. Процентът на положителните резултати пък е скочил рязко, тъй като вече почти няма клиенти на лабораториите, които се тестват заради почивка или пътуване в чужбина.

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?