Следвайте ни

Лекарствата за намаляване на холестерола пазят от коронавирус

viber icon

Част от лекарствата срещу холестерола, които изписваме на болни с атеросклеротични заболявания, действат протективно при коронавируса, защото той действа върху кръвоносния съд", обясни кардиологът проф. Борислав Георгиев пред БНТ . Това е периодът най-добра за противогрипна ваксина - септември, октомври. 

 "Оказа се, че хората, приемащи лекарствата за намаляване на холестерола - статини, са по-предпазени. Борим се с хората да се убедят, че лекарствата, които изписваме срещу холестерола, са полезни", каза още той.

По думите му всички инфекции действат по сходен начин върху сърдечно-съдовата система. Той допълни, че профилактиката на грипа , от гледна точка на сърдечно-съдовата система, е най-добрата, наложила се през последните десетилетия. "Тя е по-добра от тази за остър инфаркт", каза още той. 

"Трябва да се изчисти в съзнанието на хората, че противогрипната ваксина не е 100% да не се разболееш, но ако човек се разболее - прекарва болестта леко, на крак, без да усети дори, премахва инфекциите и пневмониите на грипа, които дават отражение на сърдечно съдовата система", обясни проф. Георгиев. 

Той заяви, че тази година ваксините за хората над 65 години са увеличени с 50%. "Сега са 180 000 и много хубаво би било населението да бъде в момента ваксинирано. В един момент почва чуденето дали симптоматиката е на грип или на друго", предупреди той.

"В момента, в който стартирахме кампанията за разясняване на населението за противогрипната ваксина, се появяваха антиваксъри, които обясняваха, че е опасна и няма да свърши работа", каза още той.

"Не всеки, който има антитела, може да дари кръвна плазма, важно е количеството антитела", обясни кардиологът.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Аптекар

Аптекар

09.11.2020 | 11:13

Юруш пред аптеките,че и Марешки хляб яде.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?