Следвайте ни

Лекарства срещу Хепатит С спасяват от COVID-19?

viber icon
Медикаментите за лечение на Хепатит С даклатасвир и софосбувир са преминали успешно лабораторни изследвания като средство срещу COVID-19, съобщава ТАСС. Агенцията се позовава на бразилско изследване, публикувано в портала bioRxiv.
 
"Противовирусните препарати срещу Хепатит С представляват едни от най-безопасните медикаменти срещу коронавирус. Нашите изследвания показват, че те, особено даклатасвир, могат да бъдат предписвани за лечение и ние виждаме потенциал в по-нататъшните изследвания с тях", казва единият от авторите на изследването Тиаго Морено.
 
Изпитанията са проведени ин витро – в лаборатория, като с тях са били третирани три вида клетки, в това число и белодробни такива. Оказало се, че и софосбувира, и даклатасвира, са успели да попречат на вируса да зарази здрави клетки. Освен това препаратите забавили производството на веществата, предизвикващи бурната реакция на имунитета, известна като „цитокинна буря“. Именно това остро състояние най-често е причина за тежко протичане и дори смърт, вследствие на коронавируса.

 

 
Изследователите отбелязват, че даклатасвира е показал по-добри резултати от софосбувира, който макар че успял да предотврати разпространението на вируса, не оказал влияние на вече заразените клетки. Освен това е установено, че медикаментът е значително по-ефективен от хлорохина и комбинацията на лопинавир и ритонавир. Даклатасвира и Софосбувира показали сериозно антивирусно превъзходство и от широкоспектърните рибавирин и атазанавир.

 

ТАСС отбелязва, че изследването не е рецензирано от независими експерти и редактори на научни списания. Затова следва да се подхожда внимателно към изводите на бразилските експерти.

 

Двата медикамента бяха одобрени за използване в Европейския съюз през 2016 година, като дотогава нямаше сигурно лечение срещу Хепатит С. От изобретяването на новите терапии бяха напълно излекувани милиони хора по света, като терапиите са в състояние да изчистят дори хронична инфекция, носена десетилетия. Самостоятелно или в комбинация се постига успех при 96 до 100 процента от случаите. Благодарение на тези медикаменти редица страни в света си поставиха за цел да изкоренят напълно Хепатит С до 2030 година.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?