2374

Лекарите: Безплатни лекарства за COVID няма, няма и от кого да се получат

Миналата седмица надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса реши общопрактикуващите лекари да могат да изписват рецепти за безплатни лекарства за лечение на пациенти с COVID-19, но това не се случва, предаде БНТ.

Рецептите ще бъдат електронни, но от тях ще могат да се възползват само здравноосигурените пациенти. Подобни безплатни рецепти досега можеха да се изписват само от обособените в covid зони медици.

Председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив д-р Костадин Сотиров обясни обаче, че мярката не е съгласувана между Здравната каса и управителния съвет на Българския лекарски съюз.

Това значи, че в момента безплатни рецепти не могат да се издават. Затова медикът призова хората да не ги търсят, защото няма от кого да ги получат.

"Това решение е стъпка в правилната посока, но то е само намерение. Намерение, което надзорният съвет на НЗОК трябва да изпрати до управителния съвет на лекарския съюз. Здравната каса не е началник на семейните лекари, тя не може да им заповядва. Ние сме договорени партньори съгласно Закона за здравето", заяви д-р Сотиров.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
малкото чалгарче - примерно дете - смуче и чете

малкото чалгарче - примерно дете - смуче и чете

25.10.2021 | 15:53

Отиде коня в реката. Надявам се, че греша.

Отговори
0 0

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?