Лекари обявиха важен скрит симптом на COVID-19 ВИДЕО

Според статистиката на Световната здравна организация в 80 процента от случаите на хора, заразени с коронавирус, те са леко болни, с малко симптоми или изобщо никакви симптоми.

Лекарите отбелязаха по-рано, че при COVID-19 способността за разграничаване на миризмите може да изчезне. В Германия, например, в два от три случая, в допълнение към други симптоми, се е развила загуба на миризма - тя се нарича още аносмия.

В Южна Корея този симптом е открит при 30% от пациентите с лека форма на коронавирус.

Във Великобритания беше обърнато внимание на факта, че анозмията може да бъде или първата, или единствената проява на болестта.

Страховете бяха потвърдени, когато с COVID-19 се заразиха двама английски отоларинголози, които приемаха пациенти без никакви симптоми. В тази връзка, тези, които внезапно са загубили обонянието си трябва да сведат до минимум комуникацията си с други хора. 

"Загубата на вкус и неспособността да помиришете нещо са двата основни симптома на болестта. Това може да означава, че хората без други симптоми, но само със загуба на миризма трябва да се изолират, за да намалят разпространението на вируса, тъй като те могат да бъдат инфекциозни", обяснява Нирмал Кумар, президент Британска асоциация по оториноларингология.

Разбира се, британските лекари не твърдят, че загубата на миризма задължително показва инфекция с коронавирус.

Най-често анозмията се проявява с всички видове синузит и ринит, както и всички остри респираторни инфекции. Също така, проблемите с разпознаването на миризмата се появяват след наранявания на главата, тютюнопушене и излагане на токсини.

Анозмията може да се появи при възрастни хора с Алцхаймер и Паркинсон.

"Има много фактори, заради които намаляването на възприятието може да бъде значително намалено. Това са обикновена настинка, вазомоторен алергичен ринит, злоупотреба с алкохол, тютюнопушене, работа в химическата промишленост, синузит, фронтален синузит, кривина на носната преграда, наранявания на главата, усложнения от диабет и продължителна употреба на вазоконстрикторни лекарства “, обяснява терапевтът Олег Абакумов.

Какво точно води до анозмия, все още не е установено.

При настинки загубата на миризма е най-вероятно да настъпи с подуване на носната лигавица. Очевидно вирусите увреждат лигавичния слой в самата горна част на носната кухина, където се намират клетките на обонятелните рецептори, което означава, че връзката с нервните окончания се губи.

Разбира се, тази информация ще помогне на лекарите да се защитят и да идентифицират нови пациенти с коронавирус.

Важно е и по друга причина - кортикостероидите, които се използват при анозмия, могат само да влошат състоянието на пациент със COVID-19. Затова отоларинголозите препоръчват напълно да се откаже от употребата на лекарства, ако се подозира инфекция, пише zdrave.to.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Ккк ккк

Ккк ккк

02.04.2020 | 10:54

Загуба на миризма е различно от загуба на обоняние :) Хайде малко ги мислете тези работи!

Отговори
1 0
помислете

помислете

02.04.2020 | 07:48

Никакви предпазни средства не се дават на лекарите по ДКЦ тата на Пловдив. Например в ДКЦ Тракия на специалист се дават по 2 еднократни маски на седмица. Те помагат само за два часа. сами си направете извода че лекарят като се зарази той самия ще е заразоносител

Отговори
3 1

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?