2374
Следвайте ни

Лекари остават без права при доказано издаване на фалшив сертификат

viber icon

При доказан случай на издаване на фалшив сертификат за ваксиниране срещу COVID-19, съсловната организация най-вероятно ще отнеме правата на лекаря. Това не е обикновена измама, обикновена фалшификация и когато си го позволи лекар, той трябва да е наясно, че не може да продължи да практикува тази професия. Това каза председателят на БЛС Иван Маджаров по време на дискусия "Иновации и добри практики в здравеопазването".

"В проекта за бюджет на НЗОК за следващата година ще се продължи политиката за овладяване на пандемията", обяви управителят на институцията проф. Петко Салчев.

По думите му ще се мисли и за нови политики за повишаване на цените на някои клинични пътеки, но не на всички, а за такива, за които се постигне договореност с Българския лекарски съюз.

Д-р Маджаров посочи, че в съсловната организация се работи активно по оптимизацията на регистъра на лекарите, който ще е част от бъдеща информационна система. Към него ще могат да се включат други институции и ще могат да получават напълно достоверна информация.

Димитър Маринов, главен секретар на Българския фармацевтичен съюз посочи, че когато се говори за иновации и добри практики, обикновено се насочваме към дигитализацията, но в западните европейски държави това вече е минало.

"От една година работи националната здравноинформационна система и недоумяваме колко много усилия костваше да се въведат елементарни функционалности, които многократно подобряват работата на лекарите и фармацевти, а най-вече са в полза на пациента", добави Маринов.

"Добрата практика за справяне с пандемията - масовата ваксинация, не работи при нас", каза Деян Денев, председател на Асоциацията на научно-изследователските фармацевтични компании.

По думите му от началото на годината са били нужни добри и смели решения.

"В здравната система, освен борбата с пандемията, следващата година ни очаква вълна от недиагностицирани и недолекувани пациенти", посочи Денев.

По думите му здравата система ще има нужда от сериозен допълнителен ресурс и от политическа подкрепа.

"Бюджетът е изключително важен инструмент и чрез него ще има сигнал от политиците дали ще подкрепят лекарите", каза още той. По думите му темата дали служебно правителство може да подготвя проектобюджет е деликатна.
 
  
 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?