Следвайте ни

Лекари искат пътека за лечение на пост-COVID синдром

viber icon

Хиляди пациенти проявяват пост-COVID синдром, отчитат лекари от Александровска болница, където действа единствената програма за наблюдение на вече преболедували.

Пост-COVID синдромът е комплекс от заболявания, които могат да се проявят при пациенти вече преболедували вируса. Най-често това се случва няколко месеца след заболяването. Не е изключено състоянието да се влоши до степен, която изисква лечение в болница. Проблем обаче лекарите виждат в липсата на алгоритъм, по който да приемат и лекуват тези пациенти, предава Нова тв.

Над 1 000 преболедували за по-малко от седем месеца са потърсили консултация само в  белодробната клиника на Александровска болница. Част от тях е прегледала професор Даниела Петрова. Право на безплатен консултация получават благодарение на единствената действаща програма за наблюдение на пациенти, прекарали вируса.

Около 10% от консултираните са приети в болница, изчислява професор Петрова. „В никакъв случай твърдението „Източване на здравната каса” няма място в случая, защото това са хора, които имат нужда от активно лечение”, каза тя. 

Трудна обаче е сметката колко струва лечението на един пост-COVID пациент. Липсата на алгоритъм затруднява работата на медиците.

„Тези пациенти имат и други оплаквания. Всичко това налага консултация и с други специалисти. Има един проблем - ние не можем да хоспитализираме пациенти от пътека в пътека, защото отново може да се спекулира, че това е източване на Здравната каса”, каза още .

„Това е проблем на хората, които тогава са менажирали системата. Включително на проф. Салчев. След като не си създал тази възможност, какво правиш - принуждаваш лекарите да извършат административни нарушения. Ами твоето поведение какво е”, попита проф. Диян Енчев от „Пирогов”.

Цялостно да се преосмисли начинът на финансиране на болничната и доболничната помощ ще е от по-голяма полза за обществото, смятат адвокати по медицинско право.

„Не е достатъчно просто да се каже да има една пост-COVID пътека, а да се каже какво ще включва тя. Защото сме изправени отново пред казуси дали определено състояние е усложнение от коронавирус, или не”, каза адвокатът по медицинско право Мария Петрова.

От Здравната каса заявиха за NOVA, че още през ноември миналата година са предложили алгоритъм за лечение пациенти с пост-COVID синдром. Защо все още няма регламент за лечение не отговориха нито от здравното министерство, нито от Българския лекарски съюз.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Ама и ние искаме млади девствени лекарки сестри и санитарки ц

Ама и ние искаме млади девствени лекарки сестри и санитарки ц

20.07.2021 | 22:17

А постчикия синдром пътека не искат ли А мотика 16 ти номер с компютарно управление в нивята на Доброджа не щат ли

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?