Следвайте ни

Лекари алармират: Все повече деца с тежки последици от ковид

viber icon

Въпреки че децата прекарват инфекцията от коронавирус по-леко, при все повече от тях се наблюдава проява на хроничен ковид и дълготрайни последици от заразата.

Статистики от няколко европейски държави, включително Германия и Великобритания, показват, че 13% от децата под 11-годишна възраст и 15% от тези между 12 и 16 години страдат от ковид симптоми месеци след даването на положителен резултат. 
У нас също има случаи - както на деца, така и на възрастни - с хроничен ковид и дълготрайни последици. 

„И в България има деца с хроничен ковид, но той се диагностицира предимно в специализираните болници. При мен засега няма такива случаи, въпреки че децата боледуваха много“, обясни д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващи лекари в Пловдив. 

„Проявява се с намален капацитет на белите дробове, задъхване, умора и отпадналост. Ако човек не е много активен, трудно ще забележи, но по-активните ще го усетят доста по-тежко. При тичане или ако ходят по планините, ще се задъхват много по-лесно“, посочи той. 

"Заболяването се диагностицира със скенер и рентген, засяга белите дробове, мозъка, сърцето и мускулите. Прилича на пневмония, но все пак може да се различи", допълни д-р Сотиров. 
Дълготрайните последици от ковид обаче не се влияят от ваксините, категоричен е лекарят. Според него хроничният ковид няма лечение, а ваксината може да помогне само на хора, които не са били заразени.

Златна Недева

Златна Недева

Журналист

Златна Недева е завършила мултимедийна журналистика в Бормутския университет в Англия. Работила е като радиожурналист в няколко английски медии. Присъединява се към екипа на „Марица“ през 2021 година.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Хроничен Ковид ?????

Хроничен Ковид ?????

11.03.2021 | 21:46

на тези лекари няма да ръкопляскам по балконите. Добре измислено,всяка година ще плашим децата с Нещото вместо с баба Яга.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?