Следвайте ни

Лекар: Хлорохинът лекува COVID-19, но с едно условие

viber icon

Световната здравна организация (СЗО) обяви клинично изпитване в различни страни на 4 лекарства, които могат да осигурят лечение на COVID-19. Едно от тях е хлорохин, използвано за лечение на малария. 

В "България сутрин" медицинският директор и кардиолог в УМБАЛ "Аджибадем Сити Клиник" проф. Иво Петров коментира, че тримата, излекувани от COVID-19 у нас, са били с относително леко клинично състояние и са оздравели благодарение на стандартни медицински мерки. 

"За да бъде създадена специфична таргетна терапия ще отнеме 2 години. Неслучайно се обръща внимание на медикаменти, които имат друго стандартно приложение до този момент", допълни още той. 

По думите му хлорохинът лекува, тъй като възпрепятства проникването на вируса в човешките клетки. 

Д-р Петров обърна внимание, че тези медикаменти трябва да бъдат приемани в болнична обстановка и е абсолютно безотговорно да се използват от хората за самолечение. 

"Хлорофинът е производен на хинина. В България хининът е употребяван повече от 50 г., в световен мащаб - повече от 70 г. като антималарийно средство", обясни още кардиологът пред Bulgaria ON AIR. 

Той обясни, че тези медикаменти са спрени на европейски ниво, тъй като са намерени други противовъзпалителни и антималарийни лекарства с по-малки странични ефекти.


 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?