Следвайте ни

Ламбда вариант на COVID-19 плъзна из Англия

viber icon

Нов вариант на коронавируса, обозначен като Ламбда, е достигнал до Великобритания. На 2 юли британските здравни власти изнесоха официална информация, че в страната са идентифицирали 8 случая на Ламбда варианта. Към момента на Острова все още доминират инфекциите, причинени от Делта варианта.

Новината за идентифициране на Ламбда във Великобритания буди тревога, тъй като съществува потенциална опасност мутацията да бъде внесена и на континента заради интензивния пътнически трафик. 

Според научното списание на BBC „Science Focus” съществуват хипотези, че Ламбда вариантът е два пъти по-заразен заради мутацията L452Q. В момента той се наблюдава от Световната здравна организация и би могъл да се превърне във вариант, предизвикващ тревога, ако се потвърди, че наистина е по-заразен или протича по-сериозно. 

Относно ефективността на иРНК ваксините срещу Ламбда варианта от NYU Grossman School of Medicine провеждат изследвания, чиито резултати показват „частична резистентност на неутрализация“, пишат от Science Focus. Учените обаче не очакват значителен спад в защитната реакция срещу вируса при ваксинираните. 

Ламдба вариантът е засечен за първи път в Перу през август миналата година. В момента 70,9% от случаите на инфекцията там се дължат именно на този щам на коронавируса по данни на Националния институт за здраве на Перу.

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Има  и по жисток А я съм най жесток

Има и по жисток А я съм най жесток

08.07.2021 | 21:20

Я чакам да съ появи опус 16 ти на Вагнер с комбинация с Кючек в такт 3 четвърти леко клонящ към валс и отнасящ чифутите като бръмбър сламка и куцо пиле домат Скоро шъ ги налегне този щам жисток

Отговори
3 2
ГЮРО

ГЮРО

08.07.2021 | 19:46

Ами не един и двама експерти по вирусология сочеха, че да се извършва масова максинация по време на пандемия е фатална грешка. У нас това казаха още миналата година доц. д-р Мангъров, проф. Чорбанов и др.. А сега Директорът на Института по вирусология "Роберт Кох" в Берлин, Лотар Вилер потвърждава тази опасност и сочи, че може да се изпадне в порочен кръг - ваксини, нови по-опасни щамове, нови ваксини, и така до безкрай. А може би създателите на вируса точно това са целели.

Отговори
11 1
ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

08.07.2021 | 17:20

В ХОД Е НАМАЛЯВАНЕ БРОЯ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО ЗАРАДИ ЛАКОМИЯТА НА БОГАТИТЕ--ЦЕЛТА НА УНИШОЖАВАНЕТО Е НА- ОСНВНО ПЕНСИНЕРИТЕ -ЗАЩОТО ТЕ СА ОГРОМЕН ПРОБЛЕМ В ЦЯЛ СВЯТ ЗАРАДИ -ЗНАЧИТЕЛНО ПО-ГОЛЕМИЯТ СИ БРОЙ ОТ МЛАДОТО НАСЕЛЕНИЕ--ПЕНСИОННИТЕ ФОНДОВЕ СА УКРАДЕНИ А В ДРУГИ ДЪРЖАВИ ПРЕД ПРАГА НА ФАЛИТ--КАТО ЦЯЛО ЧОВЕЧЕСТВОТО Е СЪС ЗАСТАРЯЛО НАСЕЛЕНИЕ ЗАРАДИ НИСКАТА РАЖДАЕМОСТ--И 5-МА РАБОТЕЩИ НЕМОГАТ ДА ИЗДЪРЖАТ 10-МА ПЕНСИОНЕРА--ПРЕКАЛЕНАТА ДЕМОКРАЦИЯ И ДАДЕНИТЕ СВОБОДИ НА ЖЕНИТЕ -ДОВЕДОХА ДО ТОЗИ ПРОБЛЕМ---ЗАЩО МИ Е МЪЖ-АЗ САМА МОГА ДА СЕ ОПРАВЯ---ЦЕЛТА НА УНИШОЖАВАНЕТО Е И ХОРАТА НАД 50 ТОЕСТ ТЕ СА ПРЕД ПЕНСИЯ И СЛЕД НЯКОЛКО ГОДИНИ ЩЕ ТРЯБВА ДА ИМ БЪДАТ ИЗПЛАЩАНИ ПЕНСИИ--И ТО НА НЯКОИ ДЪЛГОЛЕТНИЦИ С ДЕСИТИЛЕТИЯ-ВСЕКИ МЕСЕЦ-КОЕТО НЕ Е ИЗГОДНО ЗА НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД--И НАИСТИНА МАСОВО КОИТО УМИРАТ СА ХОРА ПЕНСИОНЕРИ И ТЕЗИ НАД 50 КОИТО СА ПРЕД ПЕНСИЯ--ПОКРАЙ СУХОТО ГОРИ И МОКРОТО НА 100 УМРЕЛИ ИМА И 3-4 МА МЛАДИ-НО КАТО ЦЯЛО ЦЕЛТА СЕ ИЗПЪЛНЯВА ВИРУСЪТ ВСЪКА ГОДИНА ГО ПРАВЯТ ВСЕ ПО-ЗАРАЗЕН И СМЪРТОНОСЕН-ЗА ДА МОЖЕ ДО 5-6 ГОДИНИ ПЕНСИОНЕРИТЕ И ТЕЗИ ПРЕД ПЕНСИЯ ДА НАМАЛЯТ НАПОЛОВИНА В СВЕТОВЕН МАЩАБ---САМО В БЪЛГАРИЯ ИМАМЕ 2 МИЛИОНА И 200-ХИЛЯДИ ПЕНСИОНЕРИ И ОЩЕ ТОЛКОВА КОИТО ЧАКАТ ЗА ПЕНСИЯ--ПРИ ТОВА СЪОТНОШЕНИЕ -НИЕ ТРЯБВА ДА ИМАМЕ 10 МИЛИОНА РАБОТЕЩО НАСЕЛЕНИЕ--ЗА ДА НЕ СЕ НАЛАГА ДА СЕ ПУСКАТ УНИШОЖИТЕЛНИ ВИРУСИ--НАЙ-ВЕРОЯТНО И ВАКСИНИТЕ СА ВКЛЮЧЕНИ В ИЗТРЕБВАНЕТО-АКО НЯКОЙ СЕ ПАЗИ И НЕИЗЛИЗА НА ПУБЛИЧНИ МЕСТА ДА МОЖЕ ДА СИ СЛОЖИ ВАКСИНА И ТЯ ДА СВЪРШИ РАБОТАТА НА КОВИДА--НАЙ-ВАЖНАТА ЦЕЛ Е ПРЕДИ ДА ЗАМИНЕ ИНДИВИДА НА 7-МОТО НЕБЕ--ДА БЪДЕ ОБРАН--КАТО СИ ДАДЕ ПОСЛЕДНИТЕ ПАРИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ

Отговори
11 4
Луд ама много луд

Луд ама много луд

08.07.2021 | 17:59

На баба ти фърчилото

Отговори
4 9
Лола

Лола

08.07.2021 | 16:51

Ламбада дойде, чакаме Макарена....

Отговори
15 0
Док

Док

08.07.2021 | 17:08

Хахаха. Загубих им спатиите вече

Отговори
11 2
Кажете го в прав текст

Кажете го в прав текст

08.07.2021 | 15:55

Тези ваксини не работят! След 4-5-10 години може и да измислят по-читави и това е нормалния срок. За 6 месеца - толкова. Който се е боцнал - честито. На есен ПАК. Пролетта - ПАК. И така докато свърши гръцкия алфавит:( Или докато уврят главите на повече хора.

Отговори
28 9
Ваксините работят, но да убиват

Ваксините работят, но да убиват

08.07.2021 | 16:55

Това е тих и елегантен геноцид

Отговори
13 3
ДО-Ваксините работят,но да убиват

ДО-Ваксините работят,но да убиват

08.07.2021 | 18:31

ТАКА Е БРАТ--АКО НЕМОЖЕ ВИРУСА ДА ГО УБИЕ-ЩЕ ГО УБИЕ ВАКСИНАТА--НО ВСЕ ПАК ЦЕЛТА Е ПЕНСИОНЕРИТЕ И ТЕЗИ ПРЕД ПЕНСИЯ--МЛАДИТЕ И ЗДРАВИТЕ ЩЕ ИМ ТРЯБВАТ ДА ИМ РОБУВАТ--ТАКА ЧЕ И ВИРУСЪТ И ВАКСИНИТЕ СА НАПРАВЕНИ ТАКА ЧЕ ДА НЕЗАСЯГА МЛАДИТЕ С ИЗКЛЮЧЕНИЯ НА ПО КЕКАВИТЕ-КОИТО СЪЩО НЕ ИМ ТРЯБВАТ

Отговори
8 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?