Следвайте ни

Лаборатория мери най-добрите ваксини срещу COVID-19

viber icon

В световната надпревара кой ваксина срещу коронавируса е най-добра може да се появи и арбитър. Поне такова намерение има здравна неправителствена организация. Тя работи по създаването на глобална лабораторна мрежа, която да сравнява потенциалните ваксини срещу COVID-19 и да помогне за ускоряването на подбора на най-ефективните, съобщи Ройтерс.
 
Идеята е "да сравняваме ябълки с ябълки", коментира Мелани Савил, директор по изследванията на ваксините в Коалицията за иновации за епидемична готовност непосредствено преди да бъде обявено създаването на новата мрежа. Тя е първата такава създадена в отговор на пандемията.
 
Мрежата обхваща лаборатории в Европа, Азия и Северна Америка. Севил обясни още, че ще централизира анализите на проби от изпитанията на потенциалните ваксини срещу COVID-19.
 
 "Когато започне разработка на потенциални нови ваксини, особено за нови болести, всеки прави собствени анализи, използва различни протоколи, така че когато се четат обобщени данни е трудно да се сравняват различните кандидати, поясни тя. Централизираният лабораторен подход "ще ни позволи наистина да сравняваме ябълки с ябълки", каза още Савил.
 
Първоначално мрежата ще обхваща шест лаборатории - в Канада, Великобритания, Италия, Нидерландия, Бангладеш и Индия.
 
 Коалицията за иновации за епидемична готовност е финансирала девет от разработваните потенциални ваксини срещу коронавируса, сред тях са тези на "Модърна", "АстраЗенека", "Новавакс" и "КюърВак".

Напъните за сравняване на ваксините не вълнува Русия, където вече започнаха да имунизират гражданите.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?