Следвайте ни

Лаборатории бият тревога: Пробутват менте сертификати от PCR тест

viber icon

Фалшиви сертификати за отрицателен резултат от PCR тест за COVID-19, се появиха отново на пазара. За това алармираха редица от големите акредитирани лаборатории в София, пише "24 часа".

Порочната практика бе типична за летния сезон при големите отпуски, когато документи с невярно съдържание от PCR тестове бяха засечени на границата при Кулата. След установената злоупотреба тогава гръцките власти взеха решение да се признават тестове само от лицензирани лаборатории на Балканите.

Сега обаче практиката отново е актуална, а заради покачващия се брой положителни резултати всеки ден “услугата” явно е още по-търсена от искащите да минат границите на държави, изискващи отрицателен резултат и документ за това.

“За да е официален документът, той винаги е на хартия и съдържа мокър печат на лечебното заведение и към него винаги се прикрепя касовата бележка. Всяка една проба е с уникален номер, a всеки резултат може да се провери онлайн с уникален потребителски номер и парола. По този начин всеки орган, който иска да провери истинността на документа, може да го направи, след като тестваният с PCR човек му го предостави за справка”. Това коментираха от “Софиямед”, където се намира една от най-големите официално акредитирани у нас лаборатории за извършване на тестове за коронавирус и потвърждаване на резултати с валидност и извън страната.

Тъй като през лятото покрай гръцката истерия на границата бяха засечени ментета документи, които бяха изкопирали напълно дори логото на лабораторията ни, въведохме специални мерки срещу фалшификатите, разказа и собственикът на друга голяма верига от лаборатории - “Цибалаб”, Недялко Калъчев.

Издаваните от тази лаборатория документи вече имат два стикера, които ги правят уникални. Първият е холограмен саморазрушаващ се стикер, който не може да бъде разлепен (на принципа на бандерола при цигарите - бел. ред.). Слага се и втори стикер, който води до онлайн резултат със съответната парола.

Откакто започнахме да слагаме тези два стикера, не сме имали сигнали от границата за фалшиви документи, нито сме засичали такива, разказа Калъчев.

Засега в Пловдив няма сигнали за фалшиви резултати от  PCR тестове.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?