2374
Следвайте ни

Куриозен случай от проверка на столичното РЗИ, търсят доброволци

viber icon

Служителите на РЗИ – София изнемогват и имат нужда от доброволци, които да помагат в епидемиологичните проучвания. Това заяви по БНТ д-р Инна Балабанова, началник на дирекцията, която отговаря за противоепидемичните мерки. 

Постоянно служители на здравната инспекция излизат в болничен. Когато един оздравява, се разболява друг, посочва д-р Балабанова.

"Целият ни ресурс е мобилизиран в борбата с COVID-19. Категорично силите не ни стигат. Търсим доброволци, които да ни помагат в епидемиологичните проучвания. Те ще трябва да се обаждат на хората и да изясняват кога човек е получил положителна проба, има ли контактни и кои са те, за тях има 10 дни карантина."

Директорът добави, че около 30 души са откликнали на призива за помощ и изясни, че нейните служители, които са общо 25 души, работят непрестанно, дори и през уикенда. Те правят епидемиологични проучвания, декарантинират, карантинират, дават дежурства и ходят на проверки.

„Изнемогване. А сега, след въвеждането на сертификатите, откриваме и много грешки. Надявам се, че от другата седмица ситуацията ще се подобри, но това са само прогнози. Всеки ден моите екипи обикалят с полиция в големи молове, вериги, заведения. В петък бяхме на нощта проверка по дискотеките”, каза д-р Балабанова.

Тя сподели и за куриозен случай от проверките. Докато проверяващите сканирали сертификата на служител в заведение, негова колежка му изпраща SMS, в който посочва, че се е скрила в склад и моли да й съобщи кога проверката е приключила.

„Заварихме много добра организация, бяхме в центъра на София, бяхме в кв. „Студентски град”. Имаше създадени мобилни лаборатории за тестове. Мерките се спазват, имаме и пълното съдействие на управителите. Ние проверяваме сертификатите и с валидатор, не само сертификата на хартия. Ако през първите дни налагахме актове, то сега всички са изрядни.”

Шефката на дирекцията посочи още, че родителите се делят на две – такива, които искат децата да се върнат в клас, и такива, които предпочитат онлайн обучението. Нейното лично мнение е, че в момента не е целесъобразно децата да се върнат на училище. Тепърва ще се разбере дали трябва ученик, който е дал положителна проба, да бъде повторно тестван с PCR тест. Това трябвало да бъде посочено от производителя. Ако дете се окаже заразено с COVID-19, по закон неговите съученици трябва да бъдат карантинирани за 10 дни като контактни.

„В момента вървят обсъждания дали да се признава наличието на антитела. Според мен наистина трябва да бъде доказано, че този човек е безопасен за другите. Тази тема трябва да се консултира с научния капацитет, които да кажат дали да се признават антитела и за колко време”, смята д-р Балабанова.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

ДЯДО

ДЯДО

01.11.2021 | 09:03

ПРОВЕРКИ , А ВЕЧЕ СИГУРНО ЗНАЯТ ,ЧЕ ЕДИН СЕРТИФИКАТ СЕ СНИМА В ТЕЛЕФОНИТЕ НА НЯКОЛКО ЧОВЕКА И С НЕГО ВЛИЗАТ НАВСЯКЪДЕ. ТАКА ГИ СЪВЕТВАТ И САМИТЕ ПРОВЕРЯВАЩИ НА ВХОДОВЕТЕ НА ГОЛЕМИТЕ МАГАЗИНИ - НАПРИМЕР ДЖЪМБО .НЯКОЙ ПРОВЕРИЛ ЛИ Е НА КОГО Е ТОЗИ СЕРТИФИКАТ В ТЕЛЕФОНА

Отговори
1 0
АААААУУУУУ Става Страшно Трагедия

АААААУУУУУ Става Страшно Трагедия

31.10.2021 | 21:11

Ауууу горките те Чак разплакъх се Те даже и ходят Ааауууу Направо страшно Ааааауууу нечовешко Направо садистично Те ХОДЯТ и съ УМОРЯВАТ даже и БОЛЕДУВАТ Аааааууууу направо ХОЛОКОСТ Кък мое да ги карате да ходят Нямате ли поне по двама човека на носилка да ги носят

Отговори
6 2
Бай Иван

Бай Иван

01.11.2021 | 07:52

За такива изроди от РЗИ никакво съжаление. Ако имах власт като на Кимчо от Северна Корея бих ги ваксинирал с еднократна 7.62 мм. доза на ваксината АК-47.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?