Следвайте ни

Кризисният щаб свири тревога: Пловдив нагази в оранжевата зона, връщат ковид отделенията

viber icon

Пловдив нагази в оранжевата зона на ковид пандемията. Заразените в областта вече са  106,33 на 100 000 население на базата на 14-дневна статистика. Заради това се налага да започне поетапно разкриване на легла в болниците, които имат COVID отделения. Това реши на свое заседание Областният оперативен щаб, откъдето съобщиха, че ковид леглата в вай-голямата болница в Южна България УМБАЛ „Свети Георги“ са запълнени почти напълно.

Разкриването на нови легла ще стартира от болниците, които имат интензивни отделения. Останалите ще бъдат в резерв и ще се включат при по-голямо увеличение на случаите. „Разписани са и мерки в Националния план за справяне с пандемията, които също ще се спазват“, уточни областният управител Ангел Стоев.

„Вече имаме опита от предишните вълни и ще го прилагаме“, каза директорът на РЗИ д-р Сийка Димчева. Ще се запази принципът да се заделя определен процент легла в болниците за пациенти на Спешна помощ. Преди затихването на епидемията, работеха 20 болници с COVID отделения в областта. Леглата, с които разполагахме до последната вълна бяха 1411. 1281 от тях са терапевтични, 129 – интензивни“, допълни тя.

От идната седмица ще зачестят и проверките за спазване на противоепидемичните мерки в обектите с обществено предназначение. Те ще се извършват от екипи на РЗИ, Полицията и БАБХ.

Пловдивска област стои добре по отношение на ваксинирането. Процентът на ваксинация е 17,25, а като се прибавят и преболедувалите, процентът става 20,69. Напредва и темпът на ваксиниране от мобилните екипи в малките населени места и предприятията. Според областният управител хората трябва да осъзнаят нуждата от имунизация и да бъдат убеждавани, а не принуждавани.

Лекарите в щаба поставиха въпроса за обезпечаването с кадри на първа линия в COVID отделенията. Според тях трябва да бъдат възстановени същите възнаграждения, които са изплащани преди, за да могат да мотивират персонала, тъй като в момента има масов отлив от желаещи да работят в тези отделения. Отново бе коментирана нуждата от лекарства за лечение на COVID. След свое запитване областният управител е получил отговор от здравното министерство, че са взети спешни мерки за попълване на оперативния резерв от нискомолекулярни хепарини. Бе обсъдена и идеята за възстановяване на бившата Белодробна болница като лечебно заведение за лечение на COVID и постковид синдрома.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Абе ковчега няма джобове Димбили

Абе ковчега няма джобове Димбили

12.08.2021 | 23:07

Свирят на дудука ми Да го надуват докато се налудуват После трап църви и тишина БЛАЖЕНА тишина

Отговори
1 1
Стига

Стига

12.08.2021 | 21:57

С тези ваксини.

Отговори
4 3
Сия

Сия

13.08.2021 | 02:02

А с какво? С глупости по форумите? Ей я гората. Там няма маски, няма ваксини само чист въздух.

Отговори
3 2
Гората

Гората

13.08.2021 | 09:22

Там няма и вирус. Що не отидеш ти?

Отговори
2 1
Абе

Абе

12.08.2021 | 21:54

Ще пробвам без ваксина.

Отговори
5 4
Галя

Галя

13.08.2021 | 02:07

Пробвай. В болниците сега основно са не ваксинирани. Тамън ще разкажеш как е. Ама не искам заради такива като теб аз да влизам.

Отговори
5 3
Идея

Идея

13.08.2021 | 09:23

Нали си ваксинирана, какво се притесняваш?

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?