3906

Край на задължителната карантина за COVID-19

Отпадане на COVID-19 от заболяванията, спрямо които се прилага задължителна изолация и карантина. Това предвижда приетият на първо четене от парламентарната комисия по здравеопазване Законопроект за изменение в Закона за здравето. Вносител е Министерския съвет.

В законопроекта се предвижда да остане като възможност министърът на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор със заповед да разпореди задължителна изолация на лица, болни от и заразоносители на заразни болести, както и задължителна карантина на контактните с тях лица, въз основа на извършена оценка на съществуващия епидемичен риск от разпространението на съответната заразна болест. Това обясни министърът на здравеопазването Христо Хинков.

Законопроектът е подкрепен от Националната здравноосигурителна каса, Българския зъболекарски съюз, Българския фармацевтичен съюз, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и от Българската асоциация на зъботехниците. На заседанието на здравната комисия нямаше представител на Българския лекарски съюз, който да изрази становище по законопроекта.

Андрей Чорбанов от ПГ на „Има такъв народ“ каза, че ИТН ще подкрепи този текст, но по негово мнение той е безкрайно закъснял, тъй като по думите му „най-вече страдат училища от тези текстове“. „Смятам, че актът е закъснял и може би трябваше приоритетно да влезе малко по-рано в програмите, независимо че имаше други неща за решаване и че имаше избори“, заяви той.

Ние сме следвали всичко онова, което правеше целият свят“, репликира председателят на парламентарната здравна комисия Костадин Ангелов, който е и бивш здравен министър.

Георги Гьоков от ПГ на БСП също отбеляза, че подкрепя законопроекта. Той, обаче, отправи въпрос към държавния здравен инспектор Ангел Кунчев дали това закъснение е създало някакви проблеми преди месеци, когато започна връщането на карантината, тъй като в медиите се появи преди месец информация за затворени училища. Кунчев отговори, че това не е създало съществени затруднения, но е увеличило процента на скритата заболеваемост, информира БГНЕС.

Законопроектът беше приет единодушно със 17 гласа „за“ на първо гласуване.

С приемането на нормативния акт ще отпадне изискването определянето на задължителна изолация на лица болни от и заразоносители на COVID-19, както това в настоящия момент е регламентирано в чл. 61, ал. 1 от Закона за здравето. Не се очаква прилагането на проекта на Закон за изменение на Закона за здравето да доведе до необходимостта от допълнителни финансови и/или други средства за физическите и юридическите лица. С приемането на нормативния акт ще отпадне изискването за определяне на задължителен срок на изолация и карантина на лицата, болни от и заразоносители на COVID-19, както и на контактните лица. 

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 3 оценки
3/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Каква карантина смешници?

Каква карантина смешници?

09.11.2023 | 22:22

като даде стария, с който живея положителна проба през епедемията ви, някакъв смешник ми се обади, нямало да излизам, а аз го питам и как ще си пазаруваме, ще умрем от глад ли бе, а ония няма да излизате и толкова за карантината ви смешници, никаква полиция не е идвала да ни проверява, защо е ясно, че няма как да се спазва!

Отговори
0 0
Батко

Батко

09.11.2023 | 18:20

Марица, стига с тия фалшиви новини! Докато не се обнародва в държавен вестник само паника създавате!

Отговори
5 0
Отпада ама не

Отпада ама не

09.11.2023 | 17:14

Демек някой си министър ще се разпорежда със здравето ни. Когато му скимне и както му скимне.

Отговори
5 2

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?