Следвайте ни

Край на маските от чаршафи, ЕК въвежда стандарти

viber icon

Европейската комисия прие решения за хармонизирани стандарти, които ще позволят на производителите да пускат на пазара високоефективни изделия за защита на пациентите, медицинските специалисти и гражданите като цяло. С това ще се стопира практиката да се предлагат некачествени маски от чаршафи, за което „Марица“ писа.

Стандартите ще позволят процедурата за оценяване на съответствието да бъде по-бърза и по-евтина. Хармонизираните стандарти играят ключова роля в настоящата пандемия от коронавирус, тъй като те се отнасят до съществени изделия, като например медицински маски за лице, хирургически покривала, облекла и други подходящи облекла, машини за измиване и дезинфекция, стерилизация. 

След като бъдат приложени, тези стандарти ще дадат възможност на производителите на медицински изделия и на други заинтересовани икономически оператори да спазват изискванията за здравеопазване и безопасност на законодателството на ЕС, като същевременно се отчитат най-актуалните технически решения.

 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?