Следвайте ни

Крачка напред: СЗО обсъжда с Русия ваксината ѝ срещу COVID-19

viber icon

Регионалното представителство за Европа на СЗО съобщи, че е започнала разговори с Русия, за да получи повече сведения за експерименталната ваксина срещу COVID-19, одобрена от руските власти, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

Катрин Смолуд, високопоставен представител на европейския филиал на СЗО в ресора за извънредните ситуации, заяви, че организацията води "преки разговори" с Русия, а служителите на СЗО разясняват на руските си колеги какви са "различните стъпки и информация, която СЗО ще изиска, за да направи оценка".

Миналата седмица Русия стана първата страна, лицензирала ваксина за коронавирус, след като президентът Владимир Путин обяви, че тя е одобрена. Ваксината обаче все още не е преминала всички изпитания, които обикновено се изискват за удостоверяване на ефикасността на ваксина, преди тя да бъде одобрена, а това е сериозно нарушение на научния протокол, отбелязва Асошиейтед прес. Руските представители твърдят, че ваксината ще осигури траен имунитет срещу Ковид-19, но не дадоха никакви доказателства в подкрепа на твърдението си.

Шефът на европейското бюро на СЗО д-р Ханс Клуге каза, че организацията приветства всеки напредък в разработването на ваксина, но добави, че всички ваксини трябва да бъдат подложени на едни и същи клинични изпитания.

Руската досега е изпробвана само върху няколко десетки хора.

Клуге отбеляза, че Русия има дългогодишни традиции в разработването и прилагането на ваксини, включително на тези срещу жълта треска и детски паралич. "Безпокойството ни за безопасността и ефикасността не е свързано конкретно с руската ваксина, а с всички ваксини, които са в процес на разработване", каза Смолуд. Тя призна, че СЗО възприема "ускорен подход" с цел да осигури по-бързото разработване на ваксини срещу коронавируса, но добави, че е важно да не се правят компромиси с ефикасността и безвредността.

Според учените изпробването на дадена ваксина върху десетки хиляди хора е най-ефективният начин да бъде проверено дали има резултат от нея. Още двама кандидати за разработване на ваксина срещу Ковид-19 започнаха подобни изследвания в САЩ и другаде по света. Ще е необходимо около 30 000 души да бъдат имунизирани и наблюдавани след това.

Руски представители заявиха, че още този месец може да започнат ваксинациите на лекарите с експерименталната ваксина, а от октомври - и масови имунизационни кампании.

На днешната пресконференция на СЗО Клуге призова младите в Европа и по света да дадат своя принос в борбата с коронавируса и добави, че увеличилият се напоследък брой на случаите на заразяване сред тях трябва да им напомни, че "никой не е недосегаем", предаде ДПА.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

АСЕН ИЛИЕВ

АСЕН ИЛИЕВ

20.08.2020 | 21:46

(Б)ОК ЛУЦИ Я ОПИТАЙТЕ С ГРЪБНАЧНИЯ СИ МОЗЪК - ДРУГИЯ Е КУПЧИНА ЛАЙ НА ЯВНО, ДА ОТГАТНЕТЕ, КОЙ ИЗТ РЕПА МУТРИТЕ, ЗА ДА РАЗЧИСТИ ПЪТЯ НА БАШ МУТРАТА - РАЗПО РЕТИНА :)

Отговори
0 0
АСЕН ИЛИЕВ

АСЕН ИЛИЕВ

20.08.2020 | 21:45

(Б)ОК ЛУЦИ, ХАЙДЕ ДА РАЗПЛЕТЕМ И ЕДИН ДРУГ СЛУЧАЙ. ТОЗИ С ИЗГОРЕЛИТЕ НА ОКОЛОВРЪСТНОТО БОЙЦИ :) ТО, НЕ ЧЕ ИМА, КАКВО ТОЛКОВА ДА СЕ "РАЗПЛИТА", НО ... http://www.bgspomen.com/2016/07/t-14-1995.html В СТАТИЯТА Е НАПИСАНО: ПЕТЪР ПО-БОР(Т)НИКОВ, МОСКВА, "ЕКСПЕРТИЗА" В МОСКВА :) КАК МИСЛИТЕ ЖИВОТНИ, КОЙ ИМА ВЛАСТТА ДА НАКАРА ТОГАВАШНАТА ВЛАСТ, ДА СИ СЕ РЕ САМА В УСТАТА И ДА МЛЯСКА ДОВОЛНО? КОЙ ИСКАШЕ ДА НАКАЖЕ ЖАН ВИДЕНОВ, КОЙТО ПОРАДИ ТЕЖКО И НЕЛЕКУВАНО МАЛОУМИЕ, СЕ ЗАСТЪПИ ЗА ВСИЧКИ ВАС, ПОМ ИЯРИ, СКА ПАНИ, БУЛГА-РАШКИ :) https://www.24chasa.bg/novini/article/7014937 "КЪ РВАВОТО ХОРО НА ИЗВ ЕРГА ЖАН ВИДЕНОВ" :)

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?