Следвайте ни

Коронавирусът причинява мозъчна инфекция

viber icon

Коронавирусът причинява щети най-вече на дробовете, бъбреците и кръвоносните съдове. И все пак, около половината от пациентите съобщават за неврологични симптоми, включително главоболие, объркване и делириум. Това предполага, че вирусът може да атакува и мозъка.

Ново проучване на университета Йейл доказва, че при някои хора вирусът нахлува в мозъчните клетки, като се мултиплицира, изсмуква кислорода около себе си, в резултат на което клетките изсъхват и умират. 

Проучването не потвърждава как и колко често вирусът успява да засегне и мозъка. Подобна инфекция може да се случва рядко, но някои хора може да са податливи на нея заради генетичния си произход или вирусен товар. Пораженията от нея могат да свършат с летален край. 

Covid-19 може да достигне до мозъка през очите, през обонятелната крушка, която се намира в задната част на носните кухини или през кръвообращението. 

Предстои учените да изследват много проби от аутопсии, за да успеят да заключат колко често може да се образува мозъчна инфекция и дали тя се образува при хора с повече съпътстващи заболявания, или при тези, които преминават през болестта по-леко. 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Ковидчо (оригиналът):

Ковидчо (оригиналът):

12.11.2020 | 18:40

Значи ГЕРБавият електорат е изпозаразен яко и го кара мнооого тежко!

Отговори
0 0
Готин

Готин

12.11.2020 | 17:43

След като завършилите актьорство и театър взех да пишат за коронавируса, значи работата е изпусната отвсякъде.

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?