Следвайте ни

Коронавирус или грип? Д-р Симидчиев обясни как лесно да ги различим

viber icon

Каква е разликата между коронавирус и грип и как да знаем от кое сме заразени, обясни пред БНТ пулмологът Александър Симидчиев. 

 "При грипа по-често се срещат болките в мускулите, докато при COVID е характерна загубата на обоняние. Да се наблюдаваме и когато се чувстваме неразположени, да си премерим температурата, са неща, които ни насочват да си останем вкъщи. В началото е добре да потърсим лекар по телефона", каза още той. 

Увеличената бройка на заразени с COVID-19 се дължи на това, че бяха свързани много малки социални мрежи в една голяма социална мрежа - това са учениците, заради тях вирусът се разпространява по-лесно в общността.

"Колкото по-малко се носят предпазни средства, толкова по-лесно се пренася от един човек на друг. С повече заразени трябва да седим по-далеч един от друг", каза още той. 

 "Маските нямат странични ефекти, които циркулират от фейсбук, с тях има намаление с 35% на заразяването. Българин, който работи в университет в Канада направи тест, който показва, че с маски може да има 1/3 от случаите по-малко", добави д-р Симидчиев. 

 "Нямаме още една цяла година опит с този вирус зад гърба си. Вирусът заразява, това, което е различно е поведението на хората. Ако хората променят поведението си, кривата може да слезе надолу", каза още той. 

 "Приличаме си с Щатите, кривата върви нагоре. Западна Европа е различна от Източна Европа", каза д-р Симидчиев.  

 "Променен е нашият имунен отговор към вируса. Много значим е ефекта, че се научихме как да го лекуваме по-добре.  Надявам се да се въведат и в България скоро тестове, с които да се реши дали е коронавирус или грипен вирус", добави той. 

 "Не бива да се стига до ограничение на различни групи по възрасти. Не само възрастта е фактор за заразяване. Има дигитални средства за управление на пандемични процеси, хората могат да се пазят също сами.  Противогрипната ваксина ще извади един от играчите. Това ще улесни здравната ни система", каза още пулмологът. 

 При Тръмп бяха приложение няколко неща, едното от които беше експериментален медикамент. За мен това беше неморално. Пасивното слагане на антитела помага човек да се излекува по-бързо, това се прилага и у нас", добави д-р Симидчиев. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?