Следвайте ни

Лабораторията тръгна по вода и с молитва срещу COVID-19 ОБЗОР

viber icon

Докато изминалата година мина под знака на Пловдив – Европейска столица на културата, то 2020 се очертава да мине под знака на коронавируса. COVID-19 беляза града под тепетата с граждани, които не спазват мерките на извънредното положение, лекари и медицински сестри от една и съща болница, заразени с опасния вирус.

И след трусовете дойде и добрата новина – Пловдив се сдоби със собствена лаборатория за диагностика и вече няма да праща пробите си до Стара Загора. А с нея и признанието на шефа на Началния оперативен щаб. 


"Искам да поздравя лекарите от УМБАЛ „Св. Георги“ за добрата работа, която свършиха по ограничаването на потенциален взрив от COVID-19 в самата болница. Справиха се перфектно“, заяви ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, който откри новата лаборатория в Пловдив.
Началникът на Националния оперативен щаб визираше опасната ситуация отпреди дни, когато бяха установени няколко случая на лекари и медицински сестри с коронавирус от най-голямата болница в Южна България.

Огнища на вътрешноболничната инфекция бяха открити в Клиниката по неврохирургия, Акушеро-гинекологичното отделение и Инфекциозната клиника. Разпространението й обаче беше ограничено благодарение на бързите мерки – щателна дезинфекция и поставяне на медиците под карантина. 


Преди да се стигне до признанието обаче трябваше да се мине през официалната част за откриването на самата лаборатория. Всичко започна точно в 11 часа с пристигането на генерала, който всяка сутрин буди България. Той слезе в двора на Инфекциозна клиника от черно "Волво", облечен в обичайната за сутрешните брифинги зелена униформа, черни ръкавици и бяла маска. За да не се намокри от дъжда, докато стигне до опънатата за събитието шатра, Мутафчийски бе придружен от асистент, който му придържаше чадъра. Там го чакаха всички високопоставени лица в града под тепетата, начело с кмета Здравко Димитров и областния управител Дани Каназирева, както и дарителят Георги Гергов. Бизнесменът отдели от джоба си 300 000 лв. за изграждането и оборудването на референтната лаборатория.

Всички те се отправиха да разгледат лабораторията, след което беше отслужена молитва за изцеление от коронавируса от митрополит Николай. Той отправи пожелание всички проби за Covid-19, които ще се изследват в нея, да са отрицателни.  "Вие сте богат човек, но вашето богатство е във вашето сърце. Ръката, която дарява, не оскъдява", обърна се дядо Николай и към спонсора Георги Гергов.

„Пловдив показа, че е единен, уникален и по-особен град. Той е еталон за това, което може да се случи за кратко време у нас, когато сме обединени. Тази лаборатория е издигната от гола поляна за кратко време, а има много малко като нея в България“, подчерта в словото си ген. Венцислав Мутафчийски. 
Кметът Здравко Димитров пък подчерта, че лабораторията е изградена само за 20 дни и благодари на дарителите. „Важно е в днешно време да бъдем заедно, но да не ни обединяват само катаклизмите. Това да ни послужи за урок", категоричен бе кметът.

Според Мутафчийски подобни инвестиции ще бъдат все по-необходими, защото именно инфекциозните болести щели да бъдат една от най-големите заплахи за човечеството в бъдеще. „Слава Богу, за момента България се справя с малко жертви, но всички те са свидни, не можем да ги мерим като бройка“, каза още Мутафчийски.


За месец в цялата страна са отворили врати общо 18 лаборатории, а града под тепетата може да се гордее с една от най-модерните. В нея всеки ден могат да бъдат правени до 120 теста за COVID-19, стана ясно от думите на директора на УМБАЛ „Св. Георги“  проф. Карен Джамбазов. Очаква се, екипът на доц. д-р Мария Атанасова през първите седмици да не използва пълния капацитет на апаратурата. По думите на Джамбазов в началото оптималният брой проби, които ще минават през ръцете на специалистите, ще бъдат около 60.  Едно зареждане на апаратурата позволява да бъдат изследвани 28 теста наведнъж. Процесът на проверка продължава 3 часа. 

Сградата е построена с 307 000 лв., като само за строително-монтажните работи са отишли 170 000 лв. Закупена е и апаратура, фризери, камини и 3000 теста. За PCR-овете са отишли 230 000 лв. Очаква се, те да задоволят нуждата за поне месец и половина. Тестовете са Южнокорейски. Те се използват масово в съседката ни Румъния и в Южна Корея, която има успех в ограничаването на епидемията. 


„Персоналът ни има опит в този тип изследвания, но въпреки това минаха обучения. Това е полимеражна верижна реакция. Това, че имаме налични 3000 теста не означава, че всички ще бъдат за болни, тъй като тестът изисква да се пускат и контроли – положителна и отрицателна. Това означава, че намалява броят на реално използваните тестове и няма как да кажем, че с тях ще бъдат тествани 3000 души. Имаме гаранция, че ще получаваме ритмично нови тестове при намаляване на бройката им“, каза доц. д-р Мария Атанасова.


Лабораторията ще е отворена от 7 до 19 часа, като служителите в нея ще работят на две смени по 6 часа. Вече има 7 заявени проби от Инфекциозна клиника, които са пуснати за изследване. За момента няма запитвания от други области. Проби до Стара Загора няма да се изпращат повече. 

Снимки: Наташа Манева

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (17)

ХХХ- с овчия мозък

ХХХ- с овчия мозък

16.04.2020 | 08:59

Каквато е такава ли? Ей за такива овце,като тебе башибозушки ни крадат.Една барака за 300хил.Ей затова ни наричат европейската Кол7мбия.

Отговори
1 0
ХХХ

ХХХ

16.04.2020 | 02:53

Каквато е, такава! Вече я има!Дано техниката е добра, а лекари и лаборанти добре обучени!

Отговори
2 1
Ей,много наивни хора

Ей,много наивни хора

15.04.2020 | 22:40

Като от години ни крадат,как няма да мрънкаме.Ти се радвай,че още не са заиграли тоягите.Ей заради такива,като тебе Пловдив е на това дередже.То бива овче тъпоумие,но толкова не бива.

Отговори
6 0
4335

4335

15.04.2020 | 22:40

Тоя корона вирус вдигна акциите на всички довчерашни душмани на тоя народ. Всички на мига забравиха как политици и медици 30 години се гавриха с тях, моряха ги и ги крадяха. Сега ги носят на ръце. Пляскат им. Овации! Сега станаха герои. Докато мислите с телевизорите си а не с главите си, така ще бъде. А вий, вий сте идиоти!

Отговори
7 0
ТРИ апартамента, и то не от ...тракийските!

ТРИ апартамента, и то не от ...тракийските!

15.04.2020 | 22:33

За тия пари не тая сглобена на СУХО ТЕНЕКИЯ, ами три монолитни апартаменти можеше ...ама тъй де, става дума за ПОЗИ, ПОЗѝОРСТВО, ПОЗИРАНЕ, ПЕРЧЕНЕ, БАЛЕТ и представления и снимки, нмого снимки за радост на археолозите като попаднат до останките от динозаври... Корейците атакуваха АГРЕСИВНО, "генерале", с по 20,000 двайсет хиляди теста на ден масово асимптоматичното население ПРЕДИ да покаже признаци; с огромното УСИЛИЕ всеки единичен контактен да бъде ВЕДНАГА ИЗОЛИРАН. ФОТО сесии!

Отговори
5 0
статистики от Гражданско СЪСТОЯНИЕ?

статистики от Гражданско СЪСТОЯНИЕ?

15.04.2020 | 22:21

А ГРАО какво регистрира, ако можете да репортирате? НЕ МОЖЕТЕ? ГЕНЕРАЛИСИМУСЪТ с официална "статистика" (стъкмистика!) ни убеждава колко много Забрани, колко високи Глоби (по 25хПенсии!), колко МАЛКО УСИЛИЯ от крадливите ни управници са достатъчни; от НИКАКВИ РАЗНОСКИ няма нужда (ама я дарявайте още, повечко!); как зареждането със защитни средства и МАСОВИ ТЕСТОВЕ (както корейците надхитриха Вируса веднага след заразената християнска църква!) се отлага за ...след погребенията. Диктатура! Глоба х25 пенсии! Забрани! Тормоз! ОФИЦИАЛНИТЕ СВЕДЕНИЯ ГЕНЕРАЛИСИМУСЪТ -скрит зад батарея телефони- ги чува и преповтаря от служебната здравеОПАСНА система, стеснително премълчавайки ГРАО какво регистрира, ВМЕСТО ОТ ПОГОЛОВНИ ПРОВЕРКИ НА НАСЕЛЕНИЕТО за изолиране на асимптоматични носители ПРЕДИ признаци и заболяване. А В БОЛНИЦА и "на доктор" всички Будали разбраха, че да идеш със тоя тип Вирус на който никой на света не му знае цаката е БЕЛЯ работа, там е заразата. Само някои съпътстващи пневмонии ги лекуват; а с дихателна машина на умирающия просто му облекчават ...отпътуването. ЗА ПО-ЛЕСНО НЕ "ЗАБЕЛЯЗВАТ" БОЛЕДУВАЩИТЕ ВКЪЩИ И ТАМ УМРЕЛИТЕ. Репортажи всекидневно от ...погребалните бюра, както и от службите ГРАО /=ЕСГРАОН и пенсионни щяха да допълнят картината, а не само служебните Болнични недомлъвки. Корейците доказаха, че ПАНдемия се спира нападателно ПРЕДИ да стигне до болничния праг: https://www.youtube.com/watch?v=BE-cA4UK07c ЧЕ СРАВНЕНО СЪС ЗАГУБИТЕ ОТ ТОТАЛНА БЛОКАДА всякакви "разноски" по масово тестуване на асимптоматични носители ПРЕДИ да заболеят; както и по защитни "скафандри" за медицинските самоубийци СИ СТРУВАТ ПАРИТЕ.

Отговори
3 0
Ей, много лоши хора

Ей, много лоши хора

15.04.2020 | 22:16

Стига сте мрънкали, когато нямаше - лошо, когато има -пак лошо. Вие всички злобари , направихте ли нещо позитивно и полезно. Да се плюе е лесно, а и ви идва отвътре, то лошотията умора няма.

Отговори
2 6
Цецо

Цецо

15.04.2020 | 22:05

Няма такива смешници.

Отговори
5 2
Помпозност иглупост в действие

Помпозност иглупост в действие

15.04.2020 | 21:47

Лееллеее много шум за една построена стая.И този резил във втория град.Това да не ви е село Левочево.Пълен фарс.Сякаш космодрум построихме.

Отговори
15 2
Майна

Майна

15.04.2020 | 21:38

Егаси и *бижуто" за тая барака за 300 хиляди лева.Това е за прокуратурата,не за гордост.Ама ние пловдивчани сме си мазохисти.Позволяваме да ни натрисат от София все кметове алчници.Чомака,мамин тотя, зикито и в комбинация с онова истеричното със сменените имена, което сега се вживява на кмет, поради тъпоумието на сегашния,картинката е безценна.И после само мърморим.Пловдив все повече затъва в посредственост.Почти нищо не остана от великия град,а него го правят хората.Срам за дедите ни.

Отговори
15 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?