Следвайте ни

Компютър изчисли: Кръвното и килата са най-смъртоносни при КОВИД

viber icon

Изкуственият интелект може да прогнозира с до 90% точност дали даден човек ще умре от новия коронавирус, преди дори да е заразен, установиха група учени от Факултета по природни науки на Университета в Копенхаген в проучване, публикувано в научното списание "Nature".

Базирани на изкуствен интелект компютърни алгоритми, които се усъвършенстват автоматично чрез опит за използване на събраните данни, са разработени по време на проучването и е установено, че могат да предсказват рисковете в различните етапи на заболяването.

Изследователите са проучили 3 944 положителни случая в Дания и са използвали положителни случаи, взети от UK Biobank, като са взели под внимание общите рискови фактори като възраст, ИТМ и хипертония, за да формулират алгоритъма.

ИИ моделът прогнозира риска от смърт на различни етапи: при диагностициране, постъпване в болница и в отделение за интензивно лечение.

От 3 944 пациенти, които са проследени в проучването, 324 са починали от COVID-19. Всички починали мъже са на възраст между 73 и 87 години с ясни признаци на високо кръвно налягане и ИТМ (индекс телесна мазнина), оказващи влияние върху резултатите.

Тази група мъже се оказа с най-висок риск от смъртност в резултатите и затова програмата за ИИ е предсказала, че мъжете в този възрастов диапазон с високо кръвно налягане и ИТМ са изложени на по-висок риск.

Подобна технология може да помогне на болниците и медицинските заведения по целия свят да предприемат допълнителни превантивни мерки и може да помогне за приоритизиране на някои пациенти пред други и по този начин да предотврати ненужно високата смъртност.

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?