Следвайте ни

Комисия решава продължителността на лечение на COVID-19 пациентите в болница ВИДЕО

Болниците въвеждат в програма заетите легла в реално време

viber icon

Специална комисия ще преценява дали едно болно от COVID-19 лице има нужда хоспитализацията му в болницата да продължи или не. Тя е съставена от двама инфекционисти, един пулмолог, един анистезиолог и представител от РЗИ. Това обяви областният управител на Пловдив Дани Каназирева след заседание на Медицинския щаб и  допълни, че недостигът на легла идва от факта, че заразени настояват да бъдат приети в болница, след като може да се лекуват вкъщи.

„Най-важно е да се спазват мерките, за да намалим потока от болни. Нека се спазват инструкциите на здравните власти- да не се събираме, да сме отговорни. Паниката е излишна, тя вреди. Няма нужда човек с 37,2 градуса температура и кашлица да бъде хоспитализиран. Всеки престой крие риск за болния. Може да е лек вируса, но хората могат да си тръгнат с по-тежка бактериална или друга инфекция. Просто не може човек с леки симптоми да заеме мястото на някого с пневмония, дихателна недостатъчност“, каза професор Марияна Стойчева, която ще оглави комисията. По думите й при нужда ще се връщат пациенти, но ако се влошат те веднага ще бъдат приемани.

Освен това ще бъде разработена програма, до която всяка болница ще има достъп и в реално време ще въвежда свободните и заетите легла.  Така от Спешна помощ ще имат по-актуална информация  към кои лечебни заведения да бъдат насочвани пациентите. Програмата ще започне да работи от сряда, a достъп до данните ще имат и  РЗИ и ОКЩ.

На болниците ще бъде разяснено подробно как се работи с тях, увери Дани Каназирева.

Административният блок в Инфекциозна болница ще се преобразува в отделение за лечение на коронавирус. За целта той трябва да бъде освободен до неделя и да започнат ремонтни дейности. Така от 1 януари се очаква в административния блок на Инфекциозна болница да бъдат разкрити нови 32 легла. От този понеделник пък  нови 66 легла ще са в помощ на медиците в борбата със заразата. 13 от тях са в УМБАЛ „Каспела“, 21 в УМБАЛ "Пълмед" и 32 в УМБАЛ „Св. Георги“.  Освен това 30 % от леглата във всички отделения са  предназначени за пациенти с  неустановен COVID-19, а останалите легла са  за болните с поставена диагноза. Това дава възможност да не се връщат пациенти без направен тест.

От началото на пандемията до сега COVID пациенти се приемат в 11 болници в област Пловдив – 6 от които са частни. Другите лечебни заведения са 3 държавни и 2 общински, като ВМА Пловдив също откри легла, съобщи областният управител Дани Каназирева. Тя добави още, че разполагаме с 21 екипа на Спешна помощ. „Освен това още 3 транспортни екипа могат да се включат при нужда. Още пролетта съм провела среща с частните лечебни заведения и ако трябва ще се включат“, разясни Каназирева.  За последната седмица обажданията за симптоми за коронавирус до Спешна помощ са 247, като 106 от пациентите са оставени на домашно лечение, а 141 са хоспитализирани.

Сред новорегистрираните 68 случаи са трима медици - лекар, санитар и общопрактикуващ лекар. 92 души пък са оздравели за последните 24 часа, а 4-ма от тях са лекари. Общият брой на тези, които са на домашно лечение към момента  са 1857, а под карантина -2531

През последното денонощие е починал мъж на 80 години от Първомай с придружаващи заболявания. Той е страдал от сърдечно, хронично белодробно, хронично неврологично и хронично бъбречно заболяване. Нови случаи на COVID-19 има и сред учители и ученици. Инфектиран с вируса е  учител от ОУ „Христо Ботев“ в Раковски. Той преподава на петокласници. В ДГ  „Осми март“ в Пловдив учителка от първа група също е заразена, както и учител в Първенец и педагог от Начално училище "Неделя Петкова" в Сопот . Дете от първи клас в ОУ „Тодор Каблешков“ в града под тепетата също е с COVID-19.  Карантинирани са контактните деца и персонал.

В областта има 92 свободните легла, а активните случаи на медицински лица са 68. От началото на учебната година до сега 62 учители са били заразени, 54 – ученици, а карантинираните класове са били -52.

Дани Каназирева подчерта още, че от началото на масираните проверки  за спазване на противоепидемичните мерки и заповеди на здравното министерство – от 22 октомври до днес, са извършени 5221 проверки, връчени са   1594 предупредителни протоколи, съставени са 48 акта.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (15)

А може ли да попитам

А може ли да попитам

02.11.2020 | 17:03

На ония който обикалят на кръговото на Скобелева майка как им казват Сигур Комисия Знам ли То фирмените заглавия през ден се сменят по конюктурни съображения пък и данъчните хептем са объркват кай да гонят

Отговори
0 0
Елена

Елена

02.11.2020 | 16:59

Ама кметът само с температура и хоп... в болница! Да чака комисията!

Отговори
5 0
Вече знае КОЙ ще е виновен за смърта на всеки

Вече знае КОЙ ще е виновен за смърта на всеки

02.11.2020 | 16:38

КОЙто не е от нашите да мре ли?

Отговори
8 1
Това вече е върха на простотията

Това вече е върха на простотията

02.11.2020 | 16:38

Данче спри да се излагаш.Ти Господ ли си???? Много амбиции,ама акъла ти го няма

Отговори
12 1
Тази една лъжа

Тази една лъжа

02.11.2020 | 16:37

Сложете лекар за шеф на щаба. Изгонете това недоразумение. Да си ходи при вендинг автоматите. Опасна, ненужна е за пловдивчани.

Отговори
11 1
От  времето  на

От времето на

02.11.2020 | 16:34

Иван Тотев я заобичх Дани Каназирева.Има Едно много хубаво лачество- умее да позира.

Отговори
3 3
Така И дойдехме си на думата

Така И дойдехме си на думата

02.11.2020 | 16:34

Това четиво не е за пенсионери земащи тавана на пенсийте то е за първолаци Едно време за да отиде едно дете на пионерски лагер по подобие на предложението на наша Данка имаше комисий Гледаше се дохода на двамата родители по ведомост Доходите на черно рушветите пълните пазарски чанти с мерси суджуци разбира се не можеха да се обхванат от тези комисий както и годишните премий И кво ставаше на практика дохода на двама канцеларски плъха беше по малък от дохода на на двама родителя който бяха в пройзводството може с лев два ама повече И отрочето на търтейте канцеларски заминаваше безплатно на почивка А работещите родители заплащаха картите за своите деца макър общият им доход да надвишаваше с лев два три дохода на канцеларските плъхове Друга вратичка за безплатни почивки пред комисийките бяха и лекарските бележчици че нашето отроче е нейзлечимо болно и само морската вода морския изгрев и залез ша го излекуват Еий туй ни предлага НАЩТО данче отново КОМИСИЙКА И тук без да иска нащто ДАНЧЕ се изпуща и туй е вече от липса на умствен багаж Толкоз и е капацитета между ушите и под русото Какво ни казва ТЯ Тежко болните в болница и на легло близо под погледа на медицинси персонал То така и винаги е било при тежки форми на ГРИП а леките случай на домашно лечение със аспиринче и топло чайче Кво е новото родено от русата главица Данкина Ами новото старо е КОМИСИЙКАТА което е важна част от КОМУНИСТИЧЕСКОТО управление И още една истина без да иска наше Данче изцвъка Че НЯМА Ковид а просто ГРИП но тъй се получава кога главата не те слуша и устата е широко отворена Кво ли не излиза от нея

Отговори
5 2
Предлагам   най

Предлагам най

02.11.2020 | 16:39

Напред членовете на комисията да бъдат прегледани дали не са дюстабанлии.

Отговори
4 0
Hoax

Hoax

02.11.2020 | 16:32

Ха сетиха се ! Сега остава да заставят и джипитата да си вършат работата . Не може всеки с температура да постъпва в болница. Май Мангъров пак се оказва най-прав за ситуацията в БГ и за измислената пандемия

Отговори
6 4
Уважаема

Уважаема

02.11.2020 | 16:28

Госпожо Областен управител! Вземете пример от Словакия.За един ден 2500000 теста. От тях 1% са с антитела. Така се добива престава за действителното пложение Как се оправят Словаците? Да вземем пример от тях. А не да си играем на "тука има тука нема".

Отговори
7 5
мхм

мхм

02.11.2020 | 16:26

Данито-тъпото, бившата сервитьорка от "Комина" ли ще решава кой е за болница и кой не...??? Или нея подобни к.ретени!!!

Отговори
12 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?