2374

Колко трае имунитетът след трета доза ваксина?

Центърът за контрол и превенция на заболяванията - CDC е провел мащабно проучване в Съединените щати, за да отговори на въпроса колко дълго трае имунитетът, получен от третата доза ваксина срещу COVID-19.

Между август 2021 г. и януари 2022 г. в четиринадесет американски медицински центъра, разположени в десет различни щата, са наблюдавани посещенията в спешните отделения и хоспитализациите поради инфекция със SARS-CoV-2, за да се оцени ефективността на третата доза ваксина.

Не е изненадващо, че проучването отчита тенденция, подобна на тази, която е наблюдавана при първоначалната ваксинация.

Имунитетът, който осигурява ваксинацията, намалява за няколко месеца, като в същото време след този период намалява и ефективността на ваксините срещу симптоматичните и по-тежки форми на COVID-19.

Имунната защита от третата доза отслабва след четири месеца

Ако вземем вълната на пандемията, предизвикана от Делта варианта на SARS-CoV-2 като еталон, то появата на варианта Омикрон значително намали цялостната ефективност на ваксините. Бустерната доза не прави изключение.

Проучването на CDC е изчислило, че трета доза от иРНК ваксина срещу COVID-19 предотвратява съответно между 87% и 91% развитието на спешни състояния и хоспитализациите за тежки форми на заболяването.

Данните са анализирани до два месеца след поставяне на третата доза ваксина, информира България от Еър.

Четири месеца след поставяне на трета доза, ефикасността на имунната защита за предпазване от спешни състояния и развитие на тежки форми на заболяването пада между до 66-78%.

Все още липсва един много важен елемент - установяването на ефективността на третата доза срещу развитие на инфекция със SARS-CoV-2.

Проследяването, водено от CDC, се е фокусирало върху броя на хоспитализациите и спешните състояния, свързани с COVID-19, така че асимптоматичните или леки форми на заболяването, които не са наложили достъп на пациентите до болнични грижи, не се броят в това проучване.

 Ваксините иРНК, включително бустерната трета доза, са значително ефективни, но е факт, че ефективността намалява с времето. Резултатите от проучването предполагат, че може да е необходима допълнителна доза в последствие за поддържане на защитата срещу COVID-19, и то особено при високорискови популации, пояснява Брайън Диксън, учен от Институт Регенстрийф и водещ автор на изследването.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Колко да е?

Колко да е?

19.02.2022 | 00:43

НИКОЛКО разбира се, нали всички се разболяват.

Отговори
8 2
БКП

БКП

18.02.2022 | 20:30

Сммърт на фашизма, свобода за народа!

Отговори
6 4
Отговор

Отговор

18.02.2022 | 19:55

Имунитета след ваксиниране трае от Ден до Пладне или по скоро колкото е паметта на мънкитата Някаде около пет минути Анадъму секи

Отговори
9 4

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?