Следвайте ни

Колко опасен е новият щам? Всички отговори

viber icon

Новият щам вече побърка Европа, удари и по България, макар все още на ниво пътуване.  Три особености на новия щам пораждат интерес и притеснение сред световната научна общност:

1. Щамът бързо измества останалите циркулиращи версии на вируса

2. Някои от мутациите му може и да бъдат от съществено значение за развитието на пандемията. 

3. Някои от мутациите му вече са били репликирани в лаборатория и показват по-висока ефективност на заразяване на човешките клетки

Тези три особености правят новия щам на COVID-19 много по-заразен от всички предходни варианти на вируса. Въпреки това от Би Би Си уточняват, че все още не е 100% сигурно дали това би имало значение. До момента са регистрирани множество мутации на коронавируса от появата му през миналата година, но нито една от тях не е била по-опасна.

Учени посочват още, че британският щам може да измества останалите разновидности по-бързо, защото е „попаднал на точното място в точния момент“.

Колко по-бързо се разпространява?

Новият щам на COVID-19 е засечен за първи път още през септември и оттогава се наблюдава. През ноември около една четвърт от всички случаи на коронавируса в Лондон се дължат именно на тази разновидност. Тази бройка се увеличава до почти две-трети от случаите до средата на декември.

Въпреки това учените от Острова коментират, че все пак е трудно да се разграничи дали по-бързото разпространение на щама е следствие от неговата инфекциозност, или от поведението на хората.

Цифрата, която се споменава от официални лица, включително и от британския премиер Борис Джонсън, е, че новият щам е със 70% по-заразен от предходните, но тъй като все още няма достатъчно събрана информация за него, това число може и да не отговаря на истината.

Какви точно са мутациите на новия щам?

Първоначалният анализ на новия вариант открива 17 потенциално важни промени. Наблюдават се промени при шиповидния протеин на коронавируса – „ключът“ му към заразяване на човешките клетки.

 Една от мутациите променя най-важната част от шипчето, а именно контактната повърхност на върха му, която първа се закача за клетките след инфектиране.

 Друга от мутациите на шипчето влияе на дължината му и то се скъсява – промяна, която се наблюдава и при вече известния щам при норките.

В лабораторни условия тези мутации до известна степен правят вируса по-заразен, но до момента няма данни промените да водят по-тежко протичане на болестта.

Ваксините ще предпазват ли от новия щам?

Най-голямото притеснение на здравните власти на Острова е именно дали вече стартиралата кампания за ваксиниране срещу COVID-19 ще повлияе на новия щам.

Според експерти създадените до момента ваксини вероятно ще предоставят защита и срещу тази мутация. Поне засега.

И трите водещи ваксини създават имунна реакция срещу протеина на шипчето.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Ко да праа Мисля

Ко да праа Мисля

21.12.2020 | 11:30

Имаше един лаф Всичко което не е забранено от закона е разрешено Ето тук е тънката еврейска нишка в сценария Ковид Наркотиците са забранени Кофти Влизаш в устите на хората Оръжие къде разрешено Къде забранено Където и да го извадиш пак лошо Дали в бара в кръчмата на селския мегдан в Ирак Виетнам или в Сирия или в Авганистан все си в хорските уста като разбойник като хайсъзин Яааа колко благородно е с някакво Ковидче да праснеш чрез медийте платените клакьори че го има Пък на всичкото отгоре ти си загрижен за живота на цялото човечество Пък ще му и доставиш избавлението То вече износа на Демокрация някакви Пролетни революций по света не носят печалба а повече негативи А виж за грижата за здравето на човечеството никой не може да те обвини Даже някой който постояно искат някой да се грижат за тях ти стават съмишленици в бизнес идеята Пак навремето па и до скоро имаше лаф че всеки вложен долар в пройзвоство на оръжие и наркотици носи печалба 100 долара Колко ли ще е печалбата ако вложиш долар в Ковид идеята Чувам че акцийте на Модерна са скочили 400 пъти Значи е.Модерно Демек печелившо А щом става дума за пари всякакви интерпретаций че някой се грижи за здравето ми отиват по Дяволите А парите в неговия джоб Е тия утрепаха и телефоните измамници А интересно що Гладния Каскет спи а не ги подгони тези измамници А може би те са му началници Знам ли Просто расъждавам Човек съм все пак а не маймуна да хващам първия ми подхвърлен банан за нов СТАР ЩАМ

Отговори
0 1
н9879

н9879

21.12.2020 | 09:16

Жалко за ваксините.Ще трябва да ги изхвърлим

Отговори
2 1
Urfilas

Urfilas

21.12.2020 | 09:39

И как разбра, да не си микробиолог?

Отговори
2 2
Абонация

Абонация

21.12.2020 | 09:13

Абонирайте се за нашите ваксини - доживот! само така ще можете да живеете нормнално

Отговори
1 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?