Следвайте ни

Колективна оставка стресна "Александровска", пациентите в шах

viber icon

Колективна оставка е подало цялото ръководство на диспансера за бъбречно-трансплантирани пациенти в "Александровска болница". След заповедта на здравния министър за реорганизация на всички държавни болници, за да могат да приемат Ковид пациенти, единственият в страната диспансер за наблюдение на пациенти, претърпели бъбречна трансплантация, се трансформира в Ковид отделение. В диспансера се наблюдават над 600 души от цялата страна. Една от тях е Христина Колева. Днес тя е посетила болницата, за да разбере къде ще е редовният ѝ преглед, който трябва да се състои след броени дни, съобщава bgonair.bg.

Никой не отговаря на въпросите ѝ, става ясно, че няма да има и кой да я прегледа. Причината - целият екип на Клиниката по нефрология и трансплантации към УМБАЛ "Александровска болница”, е подал оставка.  

В бившия вече диспансер Христина се натъква и на изненадваща за нея гледка. Заедно с други трансплантирани, тя вижда с очите си как служители слагат медицинските досиета на всички пациенти в чували и ги местят, но не се знае къде. 

По ирония на съдбата, Христина е адвокат по медицинско право. По думите ѝ това, което се е случило пред очите ѝ е незаконно. СНХ - Христина от 5и9 

"За мен е още по-жестоко и още по-грозно, защото виждам нарушенията", сподели тя.

От ръководството на "Александровска болница" потвърдиха, че е предприета процедура по преместването на медицинските документи на трансплантираните пациенти, но не дадоха повече информация.

Кети Виденлиева е медицинска сестра и майка на три деца. Синът ѝ се ражда с бъбречна недостатъчност. След години се налага трансплантация. Заради ниските си доходи жената заминава за Германия , за да изкара пари за трансплантацията на сина си. Когато се връща обаче се оказва, че има рак и синът ѝ принуден да продължи известно време с диализата. 

"В момента, в който аз свърших моите химиотерапии, лъчетерапии, тръгнахме за Турция. Там го трансплантираха. Всичко беше успешно и се върнахме в България. Той беше диспансирилизан в "Александровска болница", в единствената клиника , в която ги наблюдават. И така ходихме ежемесечно на прегледи", сподели Кети. Сега след колективната оставка в диспансера на Александровска болница, синът на Кети остава без лечение.  

"Моят син беше записан утре за контролен преглед и протоколът за скъпоструващите лекарства му е изтекъл и той няма в момента лекарства. Той дължи животa си оттук нататък на тези лекарства", разказва тя.

Когато звъни в клиниката, никой не може да ѝ каже какво ще се случи и къде може синът ѝ да получи необходимите лекарства и преглед. 

"Днес се обаждам. Казват ми: "Клиника по трансплантации няма и ние не можем да ви кажем какво да правите. Няма друга болница. Това е единственото отделение, в което правят прегледи и дават протоколите за скъпоструващите лекарства. Цялата ситуация рефлектира върху пациентите. Искам да кажа на всички лекари, че докато спасяват едни пациенти, други умират. Други, за които са хвърлени страшно много пари и борбата е била жестока, за да оцелеят тези хора", казва Кети Виденлиева.

Сега единственият шанс за следващите най-много два месеца остава размяната на лекарства с други трансплантирани през групи във Facebook.

"Няма от къде да вземем лекарства. Не знам. Честно ви казвам, ако аз нямах тези три деца в тази държава, аз щях да я напусна, ако имах възможността да замина за Германия и там да работя като сестра. Няма на кого да си оставя децата", разказва Кети.

От "Александровска болница" заявиха, че утре ще дадат подробности кой ще поеме лечението на пациентите от диспансера. А самите пациенти обявиха, че ще излязат на протест в петък.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Митко

Митко

12.11.2020 | 02:49

Време е да обесим Тиквата!

Отговори
3 0
Даа

Даа

12.11.2020 | 02:12

Личните лекари да се включат, да дават дежурства в болниците

Отговори
3 3
Боко Чекмеджето

Боко Чекмеджето

14.11.2020 | 13:27

Джипитата да не се правят на умрели лисици ида " преглеждат и лекуват" по телефона!! Ха ха ха! Заедно с Муфтата, Кантара, Кунката,Слагача и Балтията- бегом в болниците!! Ама освен за санитари,за нищо друго не стават!!!

Отговори
1 1
Безумие

Безумие

11.11.2020 | 22:19

Поредното безумие на това правителство! Как е възможно такъв геноцид към болните изобщо? Що за политици ни управляват? Да критикуват крайните мерки,които нормалните държави взимат? Абе г.алфони,вие не виждате ли какво става? Няма координация,абсолютен хаос,умиращи хора по домовете.... Пълна трагедия!

Отговори
12 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?