Следвайте ни

Кои са плюсовете и минусите на одобрените ваксини

viber icon

Първата одобрена западна ваксина срещу коронавируса на фармацевтичния гигант Pfizer е от вида mRNA (или иРНК). С нея започна имунизация във Великобритания, американската FDA (Федерална агенция по лекарствата) също я одобри за ползване, а България вече готви специални хладилници за първите 125 000 дози.

На базата на същата технология е създадена и ваксината на Moderna, която също приключи последната трета фаза на тестване и се очаква скоро след тази на Pfizer.

Целта на ваксината е

да предизвика тялото ни само да създаде антитела, с които да бори вируса

Технологията обаче се промени драстично. Ако най-старата ваксина е била заразяване с по-лек вид вирус, а по-късните - с отслабен или мъртъв вирус, то иРНК не вкарва абсолютно никаква вирусна материя в тялото ни. Така няма реално никакъв шанс да се заразим от каквото и да е.

Т.нар. иРНК, или информационна рибонуклеинова киселина, е технология, която досега не е ползвана за масови ваксини, но всъщност не е толкова нова. Още през 1990 г. се доказва, че инжектирането на иРНК в мускулната тъкан на животни може да предизвика целенасочен синтез на протеини. Десетилетие по-късно на базата на тази технология започва разработката на ваксини срещу ракови заболявания.

Информационната РНК може да се нарече "шаблон" за протеини - или "списък с инструкции". При инжектирането й в дадена клетка тя "прочита инструкциите" и започва да произвежда конкретния протеин. В случая с ваксините на Pfizer и Moderna - протеинът е същият, който коронавирусът използва, за да проникне в клетките ни и да ни инфектира. Всяка клетка праща екземпляр от протеините, които произвежда на повърхността си, за да може имунната система да следи какво се случва. Имунните клетки "виждат" вирусните протеини и подготвят имунен отговор - създават антитела.

Защо обаче иРНК ваксината е по-безопасна?

Защото иРНК е генетичен елемент, който не влиза в контакт с нашето ДНК, не може да се интегрира в генома ни, нито да се репликира в нашите клетки. Няколко дни след ваксинацията всичко, което са ни инжектирали, ще бъде разградено от клетките ни, което намалява шанса за всякакви странични ефекти.

Какви обаче са недостатъците на иРНК?

Основният недостатък е крехкостта на въпросната верига информационна РНК - поради което се налага обвиването й в липозома, която да я предпазва от външните условия. Въпреки това финалният продукт продължава да е нестабилен и това е причината, поради която ваксината на Pfizer трябва да се съхранява при минус 70 градуса. Ваксината на Moderna търпи и по-дълго съхранение в нормален хладилник, но също е сравнително нестабилна, ако се сравни с противогрипните ваксини,= например.

От Pfizer изтече информация за още един сериозен проблем. Компанията е намалила броя на дозите  ваксина, които очаква да достави до края на тази година - от 100 милиона на 50 милиона.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Цирк

Цирк

12.12.2020 | 02:00

Две еднакви ваксини съхранявани на различни температури? Аз ли не разбирам,или тази на -70 си е чист ДНК материал? Неизвестен.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?