Следвайте ни

Кога затварят училищата? Говори министър Денков

viber icon

Училищата и детските градини последни ще затварят и ако няма заразени деца, те ще стоят отворени. Дали ще затваряме, или не, вече не зависи от Министерството на здравеопазването или МОН, а от това, което правят децата. Това каза пред Дарик образователният министър проф. Николай Денков и уточни, че това решение е взето от Кабинета, ако няма рязка промяна в епидемичната обстановка

„Имахме разговор в Министерски съвет, на който обсъдихме какви са правилата, които съответстват на медицинската информация и как това, което залагаме като насоки, ще се свърже с насоките за бизнеса и насоките на здравното министерство.

Всички се обединихме, че училищата и детските градини трябва да бъдат последни за затваряне и първи за отваряне. Тогава си позволихме да променим насоките”, обясни проф. Денков.

Той посочи, че наблюдаваме плато в страната и ако се отворят училищата без мерки, може рязко кривата да тръгне нагоре, а откриването на учебната година е такова събитие, което може да го предизвика.

„Аз съм оптимист за това, че правим възможно най-доброто. Ако някъде заболяемостта тръгне рязко нагоре, ние трябва да реагираме. Във всеки ден ние ще знаем какво се случва във всяко едно училище по отношение на заразени, карантинирани и болни и ще може да помогнем на училищата”, каза още проф. Денков.

Министърът подчерта, че подходът тази година е коренно различен миналогодишният, когато училища и градини се затваряха на областно и национално ниво и нямаше аргументи. „Тази година решенията се вземат на локално ниво.

Готови сме да вземаме решения на ниво училище, община и едва тогава на областно и национално ниво, които идват от здравните власти. Ако в училището няма заразени, ние няма да го затваряме. Дали ще има затваряне, или не, зависи от конкретната локална общност. Ако искат хората децата им да са в училище, трябва да спазват мерките извън училището, за да има малък брой заразени и децата в училището да са здрави“, посочи Денков.

Той обясни, че дадена паралелката минава в електронно обучение при установено с тест болно дете и то било на училище. „Никой не може да извади паралелката, ако детето е било контактно извън училище. Здравните власти са тези, които затварят. МОН дава разпореждане за преминаване към обучение от разстояние”, обясни проф. Денков.

Той допълни, че  от МОН са склонни да преосмислят границата на 10% заразени ученици в училище или клас, за да преминат онлайн. Това ще се случи, ако се появи нов вариант или се видим, че много бързо вирусът започне да се разпространява в училище.

Проф. Денков заяви, че е убеден съм, че маските могат да намалят риска от заразяване. „Борим се да намалим риска с ясното съзнание, че той никога не може да бъде премахнат изцяло. Изключителни важен е примерът на учителите и личният пример на родителите. Ако бяхме ваксинирани на много по-високи нива, мерките щяха да бъдат различни”, коментира той.

По думите му над 30% от учителите са ваксинирани, а над 20% преболедували. „Това доста облекчава напрежението върху учителите през идващата учебна година”, каза проф. Денков и посочи, че има изследвания, които показват, че 90% от учителите искат присъствено обучение.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Мутафчийски

Мутафчийски

11.09.2021 | 23:09

ДА НЕ ОТВАРЯТ!!!

Отговори
7 6
До ваксинираните

До ваксинираните

11.09.2021 | 23:03

ПРЕЦАКАХТЕ СЕ!!!!!!!!

Отговори
8 1
абе трол

абе трол

12.09.2021 | 09:46

прочети кой се е прецакал като видиш че тупаници като тебе антиваксъри са 99 процента от умрелите навсякъде. голям разбирач си тъпо трол лъжлив

Отговори
0 3
Няма такива тапири

Няма такива тапири

11.09.2021 | 21:57

ТЕ ОЩЕ НЕ СА ОТВОРЕНИ и започнаха да обсъждат затварянето. Ясно е, че чифутско-фармацевтичното лоби, чрез Соросоидни организации ГАЗИ ЗДРАВО ОБРАЗОВАНИЕТО НИ. Сега обаче номера няма да мине. А може и някой да пострада в тъмното.

Отговори
9 9
абе трол

абе трол

12.09.2021 | 09:46

тъпира си ти лъжлив

Отговори
2 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?