Следвайте ни

Кога ще се развие колективен имунитет срещу COVID-19?

viber icon

Колко трябва да са преболедувалите COVID-19, за да се изгради колективен имунитет? Защо тестовете за антитела не разкриват всички с коронавирус? Защо огнищата на болестта се появяват неравномерно? Четете всичко това в преглед на публикации от чужди медии, пише tass.ru.

За да спре пандемията, не е нужно да чакате всички да се разболеете. На теория заразата ще намалее и в крайна сметка ще приключи, когато намалеят уязвимите към коронавируса или благодарение на ваксината, или с други думи - когато се появи колективен имунитет. Списание Quanta Magazine пише колко е нужно, за да го постигнем.

Делът на защитените хора, който осигурява колективен имунитет за всяка болест, е различен. Зависи от инфекциозността: колкото по-лесно се предава патогенът, толкова повече заразени с него и носители са необходими за придобиване на колективен имунитет. Приблизително тази пропорция се изчислява по формулата 1-1/R, където R е колко души средно заразяват други.

Както много учени смятат, за новия коронавирус R е около 2,5. Оказва се, че колективен имунитет ще се появи, ако 60% от хората са болни или ваксинирани. Вярно е също, че пандемията няма да приключи моментално и че след този праг ще има нови инфекции.

Но 2,5 е средната стойност, а на различни места R е различен. Например в един град е по-лесно да се предаде вирус, отколкото в село, следователно за колективен имунитет е необходим различен дял от нереагиращи хора. Вероятността от заразяване и инфекция зависи и от поведението (някой не рискува) и характеристиките на тялото, пише 24chasa.bg.

По принцип тези разлики понижават прага на колективен имунитет. Един експерт го оценява на 40-50%, друг - на 50%, но това са само спекулации, защото хетерогенността е трудна за оценка.

В скорошно проучване, което изхожда от факта, че разликите не са твърде големи, се дава оценка - 43%. В друга научна статия долната граница е изчислена още по-оптимистично - 20%. Въпреки това такава ниска стойност изглежда съмнителна, защото праговете за други респираторни вируси, като грип, са по-високи.

Колкото и да е разширена пандемията, не се вижда от статистики някъде вече да е възникнал колективен имунитет, но е необходимо той да се появи навсякъде. Най-вероятно това може да се постигне само с помощта на ваксина, а дотогава човек трябва да спазва ограниченията и да търси чрез тестване хора, които са се заразили.

Още четете ТУК.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?