49
Следвайте ни

Кога лъже тестът за COVID-19?

viber icon

Установяването на коронавирусна инфекция е най-трудно на четвъртия-петия ден от заболяването. Вероятността за откриване на коронавирус при тестване намалява на четвъртия или петия ден от заболяването, ето защо понякога пациентът има всички симптоми на COVID-19, но тестът показва отрицателен резултат, твърди професор Наталия Пшеничная, зам.-директор по клинична и аналитична работа в Централния научноизследователски институт по епидемиология към Федералната служба за надзор в сферата на здравето.

"След четвъртия или петия ден от заболяването, вероятността от откриване на вирус в назофаринкса намалява, а респираторните симптоми може да са в разгара си по това време. Ако тестването се извършва през тези дни, можете да получите отрицателен резултат", каза тя.

По-рано Пшеничная каза, че коронавирусът няма специфични симптоми, присъщи само на него, така че е невъзможно да се постави точна диагноза без лабораторни изследвания.

Тя обясни, че ако има респираторни симптоми като кашлица, хрема, треска, тогава пациентът може да подозира, че има коронавирус, особено ако е бил в контакт със заразени преди няколко дни. За да се постави диагноза обаче е необходимо лабораторно изследване, тъй като може да се касае и за грип, и за ТОРС, уточни експертът.

Докторът на медицинските науки Татяна Руженцова по-рано каза, че пациентите с коронавирус, които са били ваксинирани преди това, могат да отделят вируса, но количеството на патогена и времето за изолиране са много по-малки отколкото при неваксинираните, затова рискът да се заразим от ваксинирани е в пъти по-малък. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

ВИНАГИ

ВИНАГИ

09.11.2021 | 15:57

КОГА ЛЪЖАТ ПОЛИТИЦИТЕ

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?